Meer+Gelderse+zomerganzen+geteld
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Meer Gelderse zomerganzen geteld

In Gelderland zijn afgelopen zomer meer ganzen geteld. Tegelijk zijn er minder afgeschoten, blijkt uit cijfers van Faunabeheereenheid Gelderland.

In juli van dit jaar werden in de provincie bijna 91.000 overzomerende ganzen geteld. Het jaar ervoor waren dat er nog iets meer dan 81.000. Twee jaar ervoor liep de teller nog op tot boven de 118.000.

Volgens secretaris Erik Koffeman van FBE Gelderland moeten deze cijfers met de nodige voorzichtigheid worden geïntepreteerd. 'Het is een momentopname. Misschien waren er rond de telling meer dieren aanwezig uit andere provincies. Je kunt dan ook niet spreken van een trendbreuk.'

Interpretatie

Pas als de landelijke resultaten van de telling binnen zijn, durft Koffeman een nauwkeuriger interpretatie aan. 'Het is de dynamiek van de natuur, ik zou hier nog geen paniekvoetbal op baseren. De sterke groei is er wel uit.'

Dit jaar werden vooral minder grauwe ganzen afgeschoten, in Gelderland de grootste populatie. Bij de andere ganssoorten bleef het afschot min of meer stabiel. Alleen van de kolgans werden er meer geschoten.

Gewenning

Koffeman denkt dat de afname komt doordat ganzen wennen aan de jachtmethodes die worden toegepast. Ook spelen de veldomstandigheden volgens hem een belangrijke rol. 'In een nat jaar en met veel gelegerd gewas is het veel makkelijker schieten. Jagers moeten nu meer creatief zijn.'

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer