Waterschap+vangt+twee+keer+zoveel+beverratten
Nieuws
© Waterschap Vechtstromen

Waterschap vangt twee keer zoveel beverratten

Waterschap Vechtstromen ving vorig jaar meer dan twee maal zo veel beverratten. Ook het aantal gevangen muskusratten nam toe.

Vorig jaar liepen in het werkgebied van Vechtstromen 325 beverratten in de val. In 2015 waren dat er nog 145. Ook werden 4320 muskusratten gevangen. Een toename van bijna 500 stuks ten opzichte van het jaar ervoor.

Inspanning

Vorig jaar werden meer uren besteed aan het vangen van de dieren die een gevaar vormen voor kades en dijken door hun graafgedrag. Die extra inspanning wierp vruchten af, stelt Vechtstromen vast.

De vangstpiek van muskusratten lag vorig jaar in het zuidwestelijk deel van het werkgebied, in de omgeving van Wierden, Rijssen en Nijverdal. Daar werd ongeveer 34 procent van de gevangen muskusratten gevangen. Coördinator Herman Berkhof: 'Ook in 2017 wordt de druk op de bestrijding gehouden, om daarmee binnen enkele jaren de populatie verder onder controle te krijgen en ook het aantal vangsten te laten dalen.'

Veegacties

Dat zal onder andere gebeuren door veegacties binnen de meest besmette gebieden. Daarbij wordt door de bestrijders van Vechtstromen samengewerkt, maar ook door waterschappen onderling. ' Het doel is om de populatie de komende jaren minimaal te halveren', legt Berkhof uit.

Beverratten worden voornamelijk gevangen in het Alte Picardikanaal bij Coevorden, de gehele Vecht, het Schoonebekerdiep, de Dinkel en aanliggende gebieden. Berkhof: 'De toename van de vangsten heeft te maken met een andere aanpak van de bestrijding in Duitsland en de zachte winters van de afgelopen jaren.' In strenge winters neemt de populatie op een natuurlijke wijze af, omdat de beverrat niet goed tegen strenge vorst kan.

Poortwachter

In 2016 zijn door de bestrijders al extra uren ingezet en die ureninzet wordt in 2017 verder uitgebreid. Vechtstromen is samen met andere oostelijke waterschappen de poortwachter van Nederland voor de beverratbestrijding. Wegvangen van bevers hier, gaat schade verder westelijk in Nederland tegen.

De oostelijke waterschappen pakken bestrijdingtaak daarom serieus op en ook Duitsland bekijkt of dit werk verder kan worden geïntensiveerd. Dit mede vanwege de plaatsing van de beverrat op de Europese lijst van invasieve soorten die bestreden moeten worden. 'Samen hebben we dus nog een behoorlijke uitdaging', aldus Berkhof.

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer