Supermarkt en teler zien kansen voor misvormde groente

Telers en supermarkten staan positief tegenover het op de markt brengen van afwijkend groente en fruit, mits dat op een andere manier worden gepositioneerd dan normale producten.

Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR en agrarisch marktonderzoeksbureau Geelen Consultancy. Ook zijn de partijen bereid verwerkte afwijkende groenten en fruit in salades, soepen en sauzen op de markt te brengen.

Teeltbedrijven en grutters beschouwen het verkopen van groente en fruit met een afwijkende vorm als positief voor hun imago. Op de vraag welke prijzen ze zouden hanteren, bleek dat de meeste telers en supermarkten een lagere prijs vragen voor de afwijkende producten.

Het maakt volgens telers en supers niet veel uit of de afwijkende producten via het bestaande afzetkanaal of via alternatieve afzetkanalen op de markt worden gebracht.

Voedselverspilling

Het inzicht dat telers en supermarkten open staan voor de verkoop van afwijkende groente en fruit biedt nieuwe mogelijkheden voor samenwerking en productieprocessen, stelt Wageningen UR. 'De resultaten geven tevens belangrijke eerste inzichten waar mogelijkheden liggen om voedselverspilling te verminderen.' Voedselverspilling is een heikel punt in de Nederlandse samenleving en het staat hoog op de Europese agenda.

Het onderzoek is uitgevoerd onder telers en bedrijfsleiders van supermarkten. Daarbij is gekeken naar groente en fruit dat afwijkt in kleur, vorm of grootte en niet in smaak, veiligheid of kwaliteit.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer