Sleutel+voor+dieetaardappel+gevonden
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Sleutel voor dieetaardappel gevonden

Wageningse plantenveredelaars kunnen slecht verteerbare aardappelen maken, die kunnen dienen als dieetaardappel. De crux is een enzym dat fosfaat bindt aan het zetmeel.

Promovendus Xuan Xu bij Plantenveredeling onderzocht de verteerbaarheid van het zetmeel in aardappelen. Die verteerbaarheid hangt onder meer af van de hoeveelheid fosfaatmoleculen die zich hechten aan het zetmeel.

Hoe meer fosfaat wordt vastgelegd in de aardappel, des te moeilijker het zetmeel afbreekt. Xu ontdekte dat er bepaalde enzymen zijn die het fosfaat aan het zetmeel laten hechten of er juist voor zorgen dat het fosfaat ontkoppelt.

Laforin

Met een van de enzymen, laforin, deed de onderzoeker testen. Dit enzym ontkoppelt bij mensen fosfaat van glucose. Bij de aardappel zou dit een vergelijkbare reactie geven, was de verwachting. Tot verrassing van de onderzoeker zorgde dit enzym juist voor meer fosfaat aan het zetmeel.

Weer

 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer