Snel+planten+sorteren+met+Marvin%2Dtechnologie
Nieuws
© Foto: Wageningen UR

Snel planten sorteren met Marvin-technologie

Van het sorteren van kiemplanten tot het nemen van DNA-samples en het stekken van potrozen: met de Marvin-technologie, ontwikkeld door Wageningen University & Research, kan het voortaan razendsnel en erg nauwkeurig.

Sorteermachines uitgerust met de Marvin-technologie kunnen op een dag 400.000 kiemplantjes verwerken, bijna de helft van wat een plantenkweker van bijvoorbeeld jonge tomatenplantjes in een seizoen produceert. De techniek maakt razendsnel 3D-opnames van de planten en beoordeelt ze - binnen milliseconden - nauwkeurig op grootte en vorm.

'Veredelaars en kwekers kunnen zo een flinke efficiëntieslag maken', zegt Rick van de Zedde, onderzoeker bij Wageningen Food & Biobased Research. 'De informatie kan automatisch vastgelegd worden in een database en is te gebruiken om uniforme partijen te maken. De metingen geven als 'bijvangst' ook een beeld van de kiemkracht en stabiliteit van nieuwe rassen.'

Kwekers

Plantenkwekers kunnen met de Marvin-technologie veel tijd en geld besparen. 'Zo zijn ze tijdens piekseizoenen niet meer aangewezen op tijdelijke, vaak ongetrainde arbeidskrachten', illustreert de onderzoeker. 'Nauwkeurig gesorteerde partijen zijn qua teelt veel beter te managen dan partijen die niet of matig gesorteerd zijn. Dat voorkomt kwaliteitsverlies, en het brengt schaalvergroting binnen handbereik.'

De steksteekrobot die Van de Zedde en zijn collega's - samen met machinebouwer ISO Group - ontwikkelden voor kwekers van potrozen biedt vergelijkbare voordelen. 'Het apparaat maakt een 3D-opname van een potroosrank en bepaalt de beste plek om een stek te nemen', vertelt de Van de Zedde. 'Een robot knipt de stek uit de rank en zet hem in de grond.' Steksteken gebeurt gewoonlijk met de hand, een tijdrovende, saaie en repeterende handeling.

Veredelaars

Een derde toepassing, de PlantSampler, is speciaal ontwikkeld voor plantenveredelaars. Ontwikkelingspartner ISO Group sleepte er tijdens de laatste Greentech-beurs in Amsterdam een innovatie-award mee in de wacht. De PlantSampler knipt een stukje blad uit een kiemplant, waarna een robot dit stukje in een apparaat stopt voor DNA-analyse en het kiemplantje door kan groeien.

Weer

 • Donderdag
  6° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
Meer weer