Zwanen mogen in Flevoland niet meer worden afgeschoten

Provincie Flevoland is niet van plan nog afschotontheffingen te verlenen om gewasschade door knobbelzwanen te bestrijden. Voor afschot van grauwe ganzen is nog wel ontheffing mogelijk

Dat antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van D66. In de toelichting wijzen ze op de beschikkingen in het kader van de Flora- en Faunawet. In 2015 werd nog een ontheffing voor ondersteunend afschot van zwanen verleend.

Volgens het college is de zwanenoverlast inmiddels goed beheersbaar met verjaagmaatregelen en is afschot dus niet meer nodig. De ontheffing werd later ingetrokken nadat de provincie het risico op schade had heroverwogen. Van de ontheffing is overigens ook geen gebruik gemaakt.

Een ontheffing voor afschot voor grauwe ganzen werd vorig jaar aangevochten door de vogel- en natuurwacht Flevoland. De rechter gaf de bezwaarmaker gedeeltelijk gelijk. Voor ganzen in het stedelijk gebied zou afschot een te zware maatregel zijn. Bij dreigende schade aan landbouwgewassen mogen jagers van de rechter nog wel ingrijpen.

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer