Ontheffing beheer of schaderegeling zwaan

Provincie Zuid-Holland moet snel kiezen in het populatiebeheer van knobbelzwanen: of een ontheffing voor beheer afgeven of een goede schaderegeling hanteren.

Ontheffing+beheer+of+schaderegeling+zwaan
© Twan Wiermans

'Nu dreigt het uit de hand te lopen', zegt voorzitter Jan Helder van de provinciale Faunabeheereenheid (FBE).

Provincie Zuid-Holland trok eind vorige week opeens de ontheffing in naar aanleiding van een televisie-uitzending over de zwanenjacht.

Kuikens

Volgens Helder is het tijdstip om juist nu het beheer op te schorten hoogst ongelukkig. Als de huidige populatie knobbelzwanen in de provincie ongestoord kuikens kan krijgen, wordt het schadebeeld snel erger, verwacht hij.

'De schade door knobbelzwanen is evident, anders was er geen ontheffing gekomen. Dat is eerder grondig afgewogen.'

Zwanendriften

Nadat eerder al het zwanendriften werd verboden, dwongen Provinciale Staten gedeputeerde Han Weber eind vorige week de ontheffing tot nader order op te schorten.

In de tussentijd wordt onderzocht of de jagers in de uitzending hun boekje te buiten zijn gegaan. Helder zegt niet te weten of de jagers in kwestie correct hebben gehandeld.

'Deze vorm van beheer is voor jagers vrij normaal. Maar ik kan mij voorstellen dat dit voor buitenstaanders schrikbarend kan zijn. Als een hond een zwaan de kop schudt, kan dat verkeerd vallen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer