'Pak wapenvergunning zwanendrifters af'

'Het is ongehoord en onbegrijpelijk dat gevaarlijke en agressieve zwanendrifters nog steeds hun wapens en een wapenvergunning hebben.' Dat stelt advocaat Sébas Diekstra. Hij dient hierover dinsdag een klacht in bij korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie.

%27Pak+wapenvergunning+zwanendrifters+af%27
© NVWA

Eerder deze maand werd bekend dat justitie twee zwanendrifters uit Nieuwerbrug en Benschop vervolgt. Ze worden ervan verdacht dat ze, terwijl dat niet mag, wilde zwanen vangen en mishandelen.

Diekstra's cliënte, dierenarts Saskia van Rooy, heeft vorig jaar aangifte gedaan van mishandeling door de drifter uit Nieuwerbrug en een van zijn zonen. Zij filmde de praktijken van de zwanendrifters, waarna ze werd belaagd.

Tweede aangifte

In december 2013 deed Van Rooy ook al aangifte van zware mishandeling tegen de dochter en schoondochter van de man uit Nieuwerbrug. Een zoon en schoonzoon van de zwanendrifter waren hier volgens de dierenarts ook bij betrokken.

Ook die mishandeling is opgenomen. Deze beelden zijn eerder door EenVandaag getoond.

Veiligheid

Volgens Diekstra zijn ondanks de mishandelingen, de beelden, de aangiftes en de vervolging, de wapenvergunningen niet ingetrokken. Hij vreest voor de veiligheid van zijn cliënt.

'Het is bekend hoe gewelddadig deze zwanendrifters zijn, waarom grijpt de politie niet in? In andere zaken worden wapenvergunningen veel sneller ingetrokken, zelfs na een klein conflict tussen echtgenoten.' Volgens Diekstra gaat het onder meer om jachtwapens.

Voorwaarden

De politie wil, om privacyredenen, geen uitspraken doen over wapenverloven van individuen. 'Wel hechten we er belang aan om te melden dat wapenverlofhouders aan voorwaarden moeten voldoen om hun verlof te behouden. De politie controleert deze voorwaarden.'

De zoon van de zwanendrifter die vorig jaar Van Rooy mishandeld zou hebben, heeft overigens aangifte gedaan tegen haar vanwege stalking.

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer