PvdD%3A+zwanenjacht+zaak+voor+politie
Nieuws
© Jos van Leeuwen

PvdD: zwanenjacht zaak voor politie

Fractieleider Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren wil een landelijk verbod op zwanenjacht. Ze roept het kabinet op om per direct het toezicht en handhaving van de jacht aan te pakken.

Dit naar aanleiding van de uitzending van EenVandaag, over de zwanenjacht. Thieme heeft zich aangemeld voor mondelinge vragen in de Tweede Kamer. Ze wil staatssecretaris Martijn van Dam opnieuw vragen een verbod op zwanenjacht in te stellen.

De PvdD-leidster diende eerder ook al een voorstel in om een einde te maken aan het gebruik van hagelpatronen bij de jacht. 'Het afschieten van zwanen met hagel is pure dierenmishandeling.'

'Zwanen zijn te groot om dodelijk geraakt te worden met hagel', aldus Thieme. 'Er moet hard worden opgetreden tegen deze dierenbeulen. In het geval van schade is de wettelijke eis om eerst alternatieven in plaats van het geweer in te zetten.'

Aangedikt

Voorzitter Cees Verhagen van LTO Noord Krimpenerwaard vindt de discussie over de zwanenjacht erg overtrokken en aangedikt. 'Zwanen en eenden in toom houden wordt al jaren gedaan.'

Het is volgens Verhagen nodig om het aantal beheersbaar te houden. 'Maar nu het in de publiciteit is gekomen, wordt het overtrokken en uit z'n verband gerukt. Wie weet waar dit naar leidt. Het komt niet alleen in ons gebied voor.'

Beheersing is nodig, stelt hij. In de Krimpenerwaard zijn zwanen veel geziene gasten. Ze vreten de weilanden kaal, vertrappen en vervuilen het gras. De zwanendrifter is al eerder uit het gebied verjaagd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  34° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
 • Maandag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer