%27Slootbeheer+Rijn+en+IJssel+wordt+minder+effici%C3%ABnt%27
Nieuws
© Koos Van Der Spek

'Slootbeheer Rijn en IJssel wordt minder efficiënt'

Onderhoud van kleine watergangen door grondeigenaren zelf maakt het maaibeheer minder efficiënt. Dat zegt LTO Noord regio Oost in een reactie op een harmoniseringsplan van waterschap Rijn en IJssel.

'We constateren dat de waterschapszorg om financiële redenen wordt afgebouwd', stelt LTO Noord in de reactie op het ontwerpbesluit voor aanpassing van de legger. Het belang van de landbouw, effectief water afvoeren en zo nodig vasthouden, komt met het voorgestelde maaibeleid volgens de organisatie onder druk te staan.

De onderhoudslasten van een grotendeels kleinschalig landschap zoals in het beheergebied van Rijn en IJssel zijn al hoger. Als boeren zelf verantwoordelijk worden voor het onderhoud aan de kleinere watergangen, leggen zij dat ieder afzonderlijk bij hun loonwerker neer. Een waterschap regelt dat centraal, wat schaalvoordeel oplevert. 'Maatschappelijke besparingen worden zo niet gerealiseerd.'

Kosten

Afdelingsvoorzitter Mark Ormel van LTO Noord Oost-Achterhoek kan het gemopper van de boeren in het gebied op de plannen van het waterschap goed begrijpen. 'De heffing is de laatste jaren al telkens omhoog gegaan, en dan komen deze kosten er nog eens bij. We hebben de kwestie als LTO Noord meerdere keren aangekaart. Ze zijn ook komen kijken, maar het schap wil het plan tot nog toe niet aanpassen.'

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer