Ander+beheer+kleine+watergangen
Nieuws
© waterschap Rijn en IJssel

Ander beheer kleine watergangen

Waterschap Rijn en IJssel gaat het beheer en onderhoud van de watergangen anders organiseren.

Vanaf 2017 richt het waterschap zich op het beheer en onderhoud van grote en middelgrote beken en rivieren. Dit betekent dat het onderhoud van kleine beekjes en slootjes vanaf die datum wordt overgedragen aan de eigenaren, die grond aan die watergangen hebben liggen.

Uniform beleid

Met de overdracht wordt het onderhoud voor het hele beheergebied van het waterschap uniform en blijft de benodigde waterafvoer gegarandeerd.
Volgens heemraad Peter Schrijver gaat het om een bewuste keuze van het waterschap. 'Na de wateroverlast in 2010 is besloten om de grotere watergangen frequenter te onderhouden omdat deze een essentiële functie hebben voor de waterafvoer in het hele gebied.'

Proef

Uit een pilot blijkt dat grondeigenaren verschillend oordelen over het eigen onderhoud van kleine watergangen. 'De grootste angst is dat de grondeigenaar benedenstrooms problemen ondervindt, wanneer de buurman bovenstrooms zijn watergangen niet onderhoudt', zegt Schrijver.

'Daarom is besloten de kleine watergangen nog twee jaar op de legger te laten staan. We willen eerst zien hoe het gaat. Als er toch problemen tussen grondeigenaren komen, heeft het waterschap de bevoegdheid om alsnog in te grijpen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  16° / 10°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  20 %
Meer weer