Hogere+prijzen+stuwen+omzet+FloraHolland+op
Nieuws
© FloraHolland

Hogere prijzen stuwen omzet FloraHolland op

Royal FloraHolland sluit 2016 af met een omzet van 4,6 miljard euro, een stijging van 3,8 procent ten opzichte van 2015. De toename was te danken aan hogere prijzen, gemiddeld plus 4,2 procent.

De grootste internationale bloemen- en plantenmarktplaats ter wereld verhandelde het afgelopen jaar 12,5 miljard bloemen en planten. Lucas Vos, algemeen directeur vanj FloraHolland: 'De sierteeltsector heeft een bloeiend jaar achter de rug.'

Prijs van snijbloemen

De totale omzet van snijbloemen die via FloraHolland in 2016 zijn verhandeld, komt uit op 2,7 miljard euro. Dat is een stijging van 6,7 procent in vergelijking met vorig jaar. Het volume van deze productgroep nam licht af met 0,1 procent.

Bij de productgroep kamerplanten deed de verkoopwaarde een stapje terug: met 1,3 procent naar het totaal van 1,5 miljard euro. Deze daling is vooral toe te schrijven aan een lagere gemiddelde prijs: ten opzichte van 2015 ging die met 1,3 procent terug. Het aanbod lag 1,5 procent hoger dan vorig jaar. De omzet van tuinplanten is ten opzichte van 2015 gestegen met 4,7 procent naar 369 miljoen euro. Het volume kromp met 7 procent.

Minder via klok

In 2016 was wederom een verschuiving te zien van de verkoop via klok naar directe verkoop. De bemiddelingsverkoop won 1,9 procent terrein. De groei was iets sterker dan in het afgelopen jaar. Via de directe verkoop werd 54,2 procent van de omzet gerealiseerd. De klok was goed voor de resterende 45,8 procent.

De directe verkoop blijft naar verwachting groeien. Een belangrijk deel van de FloraHolland-strategie naar 2020 is hierop gericht.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer