Nieuwe+eis+moet+zwiebertak+bij+alstroemeria+uitbannen
Nieuws
© Eigen Foto

Nieuwe eis moet zwiebertak bij alstroemeria uitbannen

Bij de productspecificaties van alstroemeria komt een koppeling tussen lengte en gewicht. Het vak wil met de nieuwe eis 'zwiebertakken' voorkomen.

De nieuwe eis gaat met ingang van 2017 in. Telers kunnen alstroemeria bij de veiling aanvoeren tussen 45 en 90 centimeter. Voor de lengtes wordt een minimaal gewicht per steel voorgeschreven. 'Hierdoor moet de presentatie van alstroemeria verbeteren', zegt een woordvoerder van bloemenveiling Royal FloraHolland.

Alstroemeria met een steellengte van 80 centimeter moet volgens de nieuwe regel minimaal 50 gram wegen. Is het gewicht lager, dan wordt de bloem op een lengte van 70 centimeter aangevoerd. 'Hierdoor zijn lengte en gewicht beter in balans', aldus de bloemenveiling. De wijziging geldt voor de productgroep alstroemeria, maar niet voor de productgroep alstroemeria florinca.

Focus op gewicht

Op de marktplaats ligt de focus momenteel vooral op het gewicht van de alstroemeria. 'Dit komt de kwaliteit, presentatie en sierwaarde van het product niet altijd ten goede.' De FloraHolland Product Commissie (FPC) heeft daarom eind 2015 een werkgroep in het leven geroepen die dit probleem moest bekijken. Hieruit is de koppeling tussen lengte en gewicht tot stand gekomen.

Tijdens de eerste FPC-vergadering van 2017 worden de eerste gevolgen van de ingreep onder het licht gehouden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer