In+moderne+co%C3%B6peratie+is+niet+ieder+lid+meer+gelijk
5 vragen
© FloraHolland

In moderne coöperatie is niet ieder lid meer gelijk

Bloemenveiling Royal FloraHolland smeedt aan een nieuwe coöperatieve vorm, die de naam Coöperatie 2020 heeft. In de nieuwe, moderne inrichting hoeft niet ieder lid meer gelijk te zijn, blijkt uit de basisprincipes die in concept zijn opgesteld.

Waarom bouwt FloraHolland aan een nieuwe coöperatie?

De bloemenveiling wil hiermee de coöperatie versterken, zodat de kwekers met elkaar weer internationaal de voorsprong kunnen opbouwen die ze ooit hadden toen de coöperatie werd opgericht, luidt de achterliggende gedachte.

Wie zijn betrokken bij de totstandkoming?

In principe kunnen alle leden hun zegje doen. Daarvoor verzorgt de veiling zes sessies waarin vragen aan bod komen als wat bindt de leden met elkaar en waarom zijn ze lid, wie heeft waar zeggenschap en hoe wordt de coöperatie georganiseerd, welke lidmaatschapsvormen passen in een moderne coöperatie en welke tarievenstructuur pas daarbij?

Van de zes sessies hebben er al twee plaatsgevonden, waarin de eerste twee vragen centraal stonden. In de komende vier komen de lidmaatschappen en de tarieven aan bod. Tot nu toe hebben zich zo'n duizend leden voor de sessies aangemeld. FloraHolland telt iets minder dan 3.750 leden.

Hoe wordt de vormgeving van Coöperatie 2020 georganiseerd?

Een regieteam van ruim tien leden geeft met de hulp van een professioneel programmateam leiding aan dit proces en inventariseert de wensen onder de leden. De directie van FloraHolland is niet direct betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe coöperatie.

Zijn er al resultaten geboekt?

Voorlopige waarden van de moderne coöperatie zijn betrouwbaarheid, zekerheid, klantgerichtheid, samenwerken, innovatief en transparantie.

Ook staan voorlopige principes op papier, waaronder dat alleen sierteeltproducenten lid en eigenaar kunnen zijn van de coöperatie, dat de coöperatie onderneemt in het gemeenschappelijk economische belang van de leden, de coöperatie zich richt op waardecreatie voor de leden, dat de kosten worden gedragen door zij die ze maken, en dat leden van de coöperatie gelijkwaardig zijn, maar niet gelijk. Dat laatste kan betekenen dat er verschillende tarieven voor leden gaan gelden.

Wanneer is er meer duidelijk?

Aan het eind van 2017 moet het geraamte van Coöperatie 2020 klaar zijn. Dan liggen er voorstellen over hoe het bestuur is ingericht, welke lidmaatschapsvormen er komen en hoe de tarievenstructuur eruitziet.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer