Ophef+over+tariefdeal+FloraHolland
Nieuws
© FloraHolland

Ophef over tariefdeal FloraHolland

Een tariefdeal die Royal FloraHolland heeft afgesloten met een aantal grote telers, is in het verkeerde keelgat geschoten bij kleine leden van de coöperatie. Dat bleek donderdagavond tijdens de in Naaldwijk gehouden algemene ledenvergadering van de bloemenveiling.

Kleine telers zeggen dat ze door de speciale afspraak met de naam 'Quick Fix' worden benadeeld door FloraHolland en dat hun concurrentiepositie zo wordt verzwakt. In de deal is geregeld dat FloraHolland tegen een 0,4 procent lager tarief voor grote telers bemiddelt. Bovendien vinden de kleine leden dat verschillende tarieven niet passen in de coöperatieve gedachte.

FloraHolland is de afspraak aangegaan met grote telers die handelen in het retail- en discountsegment. Deze kwekers, die voornamelijk tulpen aan supermarkten leveren, dreigden op te stappen omdat zij FloraHolland te duur vinden. Met de speciale tariefovereenkomst heeft de veiling ze willen behouden, zegt algemeen directeur Lucas Vos. Volgens hem is dat belangrijk omdat deze markt het snelst groeit. Daarin wil FloraHolland actief blijven.

Transparantie

De directie heeft de deal met de grote telers bekendgemaakt omdat zij transparant wil zijn, aldus Vos. Het is niet voor het eerst dat bij de bloemenveiling soortgelijke overeenkomsten worden gesloten. Dat gebeurde in het verleden ook, maar bleef toen binnenskamers.

De afspraak is gemaakt voor één jaar en in afwachting van wat hierover wordt geregeld in coöperatie 2020, de nieuwe coöperatieve vorm van FloraHolland. Hierover discussiëren de leden nu. Totdat de uitkomst van deze discussie duidelijk is, hebben we de telers binnenboord willen houden, zegt Jack Goossens, voorzitter van de Raad van Commissarissen van FloraHolland. Dat is niet volledig gelukt. Vier grote telers zijn afgehaakt, waaronder drie tulpenkwekers. Zij kunnen de eerstkomende drie jaar geen lid meer worden van coöperatie, heeft FloraHolland bepaald.

Akkoord met tariefvoorstel

De leden gingen donderdagavond met ruime meerderheid akkoord met het nieuwe tariefsvoorstel van FloraHolland, waarin is bepaald dat de tarieven in 2017 gelijk blijven aan die van 2016, met uitzondering van die in de speciale regeling. Een verzoek om onafhankelijk onderzoek te doen naar eerdere speciale afspraken met leden, werd door de directie verworpen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
Meer weer