FloraHolland+zet+4%2C63+miljard+euro+om+dit+jaar
Nieuws
© FloraHolland

FloraHolland zet 4,63 miljard euro om dit jaar

Bloemenveiling Royal FloraHolland haalt dit jaar een omzet van 4,63 miljard euro. Die verwachting sprak algemeen directeur Lucas Vos uit tijdens de donderdagavond in Naaldwijk gehouden algemene ledenvergadering.

De verkoopwaarde stijgt daarmee ongeveer 4 procent boven het niveau van 2015 uit. Het resultaat is ook hoger dan begroot. Doel was om dit jaar een omzet te realiseren van 4,60 miljard euro. Vier weken voor het eind van het jaar loopt de omzet 4,8 procent voor op vorig jaar, maar omdat er in december van dit jaar minder veildagen zijn dan in 2015 slinkt de voorsprong nog.

Optimisme

Zowel de klok- als bemiddelingsomzet zijn in 2016 hoger dan vorig jaar. De bemiddelingsomzet groeit ongeveer met 8 procent, terwijl de klok een plus laat zien van ruim 1 procent. Bij het laatste verkoopinstrument werd de groei gerealiseerd bij een kleinere aanvoer. Er was minder aanbod vanuit Afrika door slechte groeiomstandigheden. Bij de bemiddeling stegen de gemiddelde prijs en het verhandelde volume. Vos zei blij te zijn met de resultaten omdat deze toch ook een afspiegeling zijn van hoe het met de teeltbedrijven gaat.

De directeur is optimistisch over 2017. De leden ook: uit een peiling tijdens de vergadering bleek dat 92 procent positieve verwachtingen heeft voor het komende jaar.

Landelijke digitale klok

De directie maakte tijdens de algemene ledenvergadering bekend dat in het proces naar één landelijke digitale klok, onderdeel van het programma 'Het Nieuwe Veilen', de fysieke klokken en tribunes in Naaldwijk en Aalsmeer het eerst verdwijnen. Later volgt Rijnsburg. Op welke locatie van FloraHolland nog een fysieke klok blijft, is nog onduidelijk.

Voordat één landelijke digitale klok een feit is, zal er een nieuw kwaliteitsysteem komen, kondigde de algemeen directeur in Naaldwijk aan. Daarmee moet onder andere de betrouwbaarheid van de aanvoer verbeteren. FloraHolland heeft plannen om duurzaamheid in het kwaliteitssysteem te laten meetellen. Het consistent leveren voor de klok gaat ook meewegen, aldus Vos.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 7°
  40 %
 • Zondag
  20° / 7°
  10 %
 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
Meer weer