Stremming Maas kost veevoerbedrijven geld

Door de stremming van de Maas maken veevoerbedrijven extra kosten. Die worden geschat op zo'n 50.000 euro per week, melden NOS en Omroep Brabant.

Stremming+Maas+kost+veevoerbedrijven+geld
© Nieuwe Oogst

De schade door de kapotgevaren stuw in de Maas bij Grave dreigt in de miljoenen euro's te lopen. Naast het herstellen van de stuw maakt de binnenvaart extra kosten.

Daarnaast hebben naar schatting honderden bedrijven in meer of mindere mate last van de stremming. Dat geldt ook voor een aantal diervoederbedrijven.

Vrachtwagens

Diervoederbedrijf Havens in Maashees voert grondstoffen als mais, tarwe en gerst normaal per schip aan. Nu moet dat met vrachtwagens en dat zorgt voor extra kosten.

Ook de vestiging van ForFarmers in Heijen is gedupeerd. Per week verwerkt het bedrijf 5.500 ton graan tot voer. Door de stremming van de Maas is het bedrijf gedwongen om vrachtwagens te laten rijden.

Schade

Bureau Voorlichting Binnenvaart schat de schade voor de binnenvaart op 300.000 euro per dag. Normaal varen er 75 tot 100 schepen per dag langs Sambeek. Omgerekend zijn dat bijna 2.000 vrachtwagens per dag.

Nu vaart er helemaal niets meer langs Sambeek en moeten schepen een andere route volgen. Dat omvaren duurt in sommige gevallen soms wel 48 uur, berekende het Bureau Voorlichting Binnenvaart.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer