Geen toezegging Brabantse schappen over claims wateroverlast

Alle schadeclaims na de wateroverlast in juni zijn ingediend bij de waterschappen. Nu is het afwachten voor de gedupeerde boeren en tuinders of ze kunnen rekenen op een schadevergoeding. Dijkgraaf Lambert Verheijen van waterschap Aa en Maas en watergraaf Peter Glas van De Dommel doen nog geen toezeggingen.

Geen+toezegging+Brabantse+schappen+over+claims+wateroverlast
© Bram van de Biezen

Glas spreekt van een stresstest van het hoogste niveau voor het watersysteem, de calamiteitenorganisatie en het gevoerde beleid van De Dommel. 'Al deze aspecten moeten we goed evalueren.'

De frequentie van extreme neerslag aan de ene kant en lange droge perioden aan de andere kant neemt toe, geeft de watergraaf aan. 'Daar moeten de waterschappen rekening mee houden bij het aanpassen van het watersysteem. Dat is best een ingewikkelde puzzel. En er is alle aanleiding voor om dit landelijk op te pakken.'

Maar voordat daar afspraken over gemaakt worden, wil Glas eerst het puin in de regio ruimen. 'Het is van groot belang dat we zo snel mogelijk de dossiers van de schadeclaims vullen, zodat onze verzekeraar er wat mee kan. Daar zitten we nu dus middenin.'

Er zijn 308 schadeclaims. 'Er is veel werk aan de winkel. We willen tempo maken, maar kunnen ook geen ijzer met handen breken.'

Ruimhartig

Tijdens de opiniërende vergadering van het algemeen bestuur van De Dommel op 28 juni deed zowat het gehele bestuur de oproep om ruimhartig om te gaan met de schadeclaims van de vele boeren en tuinders.

Glas: 'Daar willen we als dagelijks bestuur nog niet op anticiperen. De geconstateerde feiten worden beoordeeld door de verzekeraar. Bij twijfelgevallen willen wij wel een positie innemen. Ik heb nog geen idee hoe dat gaat lopen en of er überhaupt veel twijfelgevallen uit de bus komen.'

Het waterschap wil eerst zien wat de exacte schade is en of het daar zelf debet aan is. 'Uiteindelijk gaat het erom of wij ons werk goed gedaan hebben. Daarin moeten we scherp en helder zijn.'

Het is snel gezegd dat het schap te laat heeft gemaaid of dat het flora- en faunabeleid niet deugt, volgens Glas. 'Maar we hebben nu eenmaal verschillende belangen te dienen. Het is precisiewerk om te beoordelen of het waterschap steken heeft laten vallen binnen de op dat moment geldende wet- en regelgeving en afspraken.'

Zorgvuldig

Dijkgraaf Lambert Verheijen van Aa en Maas sluit zich daarbij aan. 'Het algemeen bestuur heeft meteen al gezegd dat het waterschap de schadegevallen heel zorgvuldig wil behandelen. We hebben direct 650.000 euro bovenop de begroting vrijgemaakt voor extra ondersteuning bij het inventariseren van de schades en de dossiervorming.'

Daarnaast is er in Nederland vaste jurisprudentie waar het schap zich aan houdt, geeft Verheijen aan. 'Alleen op die manier kun je iedereen gelijk behandelen. Maar daar is wel tijd voor nodig.'

Verheijen kan nu nog geen inschatting maken van de totale omvang van de schade en hoeveel procent van de claims waterschap Aa en Maas zal vergoeden. 'De dossiers worden nu klaargemaakt. Ik verwacht dat de eerste vijftig dossiers in de eerste helft van oktober beoordeeld zijn.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer