Gaswinning+Groningen+voorlopig+niet+omlaag
Nieuws
© Kennislink.nl

Gaswinning Groningen voorlopig niet omlaag

De gaswinning in Groningen wordt voorlopig niet beperkt tot minder dan 24 miljard kuub per jaar. Dat heeft de Raad van State geoordeeld.

Enkele inwoners van de provincie Groningen eisten de gaswinning helemaal stop te zetten of de gaswinning terug te brengen naar 12 miljard kuub per jaar. Volgens hen leidt de gaswinning tot financiële schade een aanzienlijke veiligheidsrisico's'

Voor een grondige beoordeling van alle bezwaren tegen het gaswinningsbesluit is nader onderzoek nodig, stelt de Raad van State. Dat kan niet in de gestarte spoedprocedure waarin snel een voorlopige uitspraak moet worden gedaan. De Raad van State heeft daarom nu een voorlopig oordeel gegeven waarbij hij alle betrokken belangen heeft afgewogen

Agroteam

LTO Noord heeft ook een beroepsschrift ingediend tegen het gaswiningsbesluit. Ze vraagt onder andere aandacht voor het betrekken van ongelijkmatigheden in bodemdaling, het uitbreiden en verbeteren van meet en regelprotocoll met tiltmeters en waterspanningsmeters en het borgen van economische landbouwbelangen.

Volgens LTO Noord heeft de gaswinning grote gevolgen voor de landbouwsector. De organisatie vraagt daarom om handhaving van het AgroTeam. 'In deze klankwerkgroep wordt figuurlijk het boerenverstand gebruikt', stelt LTO Noord.

De Raad van State houdt naar verwachting in mei of juni een rechtszitting waarop zij alle 25 beroepschriften tegen het besluit van de minister uitgebreid behandelt. Daarna zal zij een definitieve uitspraak in deze zaak doen.

Weer

 • Zondag
  8° / 1°
  10 %
 • Maandag
  9° / 6°
  50 %
 • Dinsdag
  6° / 4°
  70 %
Meer weer