Kamp kijkt naar bodemdaling zoutwinning Nedmag

Minister Henk Kamp (EZ) gaat bekijken of onderzoek nodig is of bodemdaling die wordt veroorzaakt door gas- en zoutwinning schade kan veroorzaken aan huizen. Dat antwoordt hij op Kamervragen van SP-Kamerlid Eric Smaling over de nieuwe zoutwinlocatie van Nedmag.

Kamp+kijkt+naar+bodemdaling+zoutwinning+Nedmag
© Dirk Hol

Aanleiding voor de vragen is het plan van magnesiumzoutbedrijf Nedmag uit Veendam dat bij Kiel-Windeweer een nieuwe zoutwinlocatie wil bouwen. Inwoners van het Oost-Groningse dorp zijn hier verontrust over. Zij vrezen schade aan hun huizen.

Nulmeting

De SP vraagt om een nulmeting. Kamp laat weten bezig te zijn met de uitwerking van de verplichting van een nulmeting als de mijnbouwactiveiten, de locatie of omgeving daartoe aanleiding geven.

De minister stelt verder dat hij nog geen winningsplan heeft ontvangen van Nedmag. Volgens hem kan hij een verplichting tot het uitvoeren van een representatieve nulmeting opnemen als voorschrift in het instemmingsbesluit met winningsplan.

Landbouw

Nedmag geeft aan dat schade aan gebouwen en landbouw als gevolg van bodemdaling zeer klein is. Dit blijkt uit onderzoek, stelt het bedrijf.

'Bij zoutwinning in Nederland zijn geen aardbevingen voorgekomen. Maar Nedmag realiseert zich dat mijnbouw - waar deze vorm van zoutwinning toe behoort - momenteel vanwege de aardbevingen veroorzaakt door gaswinning, onder 'een vergrootglas' is komen te liggen. Vandaar dat er gekozen is voor een zorgvuldig traject.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer