380+kV+Eemshaven%2DVierverlaten+bovengronds
Nieuws
© Nieuwe oogst

380 kV Eemshaven-Vierverlaten bovengronds

De nieuwe 380 kilovolt (kV) hoogspanningsverbinding tussen Eemshaven en Vierverlaten wordt geheel bovengronds aangelegd. Volgens minister Henk Kamp van Economische Zaken wegen de voordelen van een deels ondergronds tracé niet op tegen de meerkosten.

Gedeeltelijk ingraven van de nieuwe zwaardere verbinding kost tussen de 105 en 135 miljoen euro extra. Volgens EZ zijn in overleg met de regio verschillende alternatieve ondergrondse tracés bekeken. Vervolgens zijn de effecten van de alternatieve tracés grondig onderzocht en is toch gekozen voor een bovengrondse verbinding.

Bij de aanleg van de bovengrondse verbinding kiest Kamp voor het voorkeursalternatief. De hoogspanningsleiding kan dan in 2021 in gebruik worden genomen. Het biedt ten opzichte van de huidige 220 kV-verbinding nog een aantal andere voordelen. Zo daalt het aantal woningen dat onder of vlakbij de verbinding staat van 66 naar 3 en neemt het aantal meters hoogspanningsverbinding af van 50 naar 40 kilometer.

Weidevogels

Met de provincie zijn afspraken gemaakt over een pakket maatregelen waarmee de ecologische effecten van de verbinding worden beperkt. Het gaat bijvoorbeeld om maatregelen die bijdragen aan het beheer van weidevogels. Daarnaast krijgt de regio een rol in het nemen van maatregelen om de verbinding beter te laten passen in het landschap.

Rond de zomer van 2017 ligt het ontwerp inpassingsplan van de 380 kV hoogspanningsverbinding tussen Eemshaven-Vierverlaten ter inzage. Het huidige landelijk hoogspanningsnet moet worden aangepast aan de eisen van de toekomst waarbij 220 kV-verbinding worden verzwaard naar een 380 kV-verbinding.

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer