Bokashikuil+van+riet+beproefd+op+Kollummerwaard
Nieuws
© Koos van der Spek

Bokashikuil van riet beproefd op Kollummerwaard

Proefbedrijf Kollummerwaard in Munnekezijl beproeft riet als grondstof voor bokashi. 'Staatsbosbeheer maakt nu kosten om het riet af te voeren. Wij zoeken uit of we er nog wat mee kunnen als bodemverbeteraar', zegt bedrijfsleider Philip Kramer.

Voordat het met een speciale machine in de sleufsilo wordt geperst, wordt het riet gemalen en vermengd met zeeschelpenkalk, rundveedrijfsmest, kleimineralen en Microferm. Dat laatste is een mengsel van bacteriën, schimmels en gisten om de fermentatie aan te jagen. De drijfmest verhoogt het stikstofgehalte.

Sleufsilo

Een vijzel perst het mengsel vervolgens in de sleufsilo. Wat het precies oplevert, durft Kramer nog niet te voorspellen. 'Maar bokashi van bermgras levert akkerbouwers doorgaans 0,1 procent meer droge stof per jaar op. Over 8 tot 12 weken gaan we het resultaat meten en kijken of er onkruiden zijn overgebleven.'

Weer

 • Vrijdag
  34° / 16°
  10 %
 • Zaterdag
  34° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
Meer weer