'Sojapremie Noorden is mooi initiatief'

LTO Noord verwacht veel van de premie die de drie noordelijke provincies dit jaar invoeren voor de teelt van soja in Noord-Nederland. Voor iedere ton die van dit gewas in het Noorden wordt geproduceerd, lappen Fryslân, Drenthe en Groningen 70 euro bij.

%27Sojapremie+Noorden+is+mooi+initiatief%27
© Koos van der Spek

Regiobestuurder Tineke de Vries van LTO Noord vindt de sojapremie een mooi initiatief. 'Soja moet een meerwaarde krijgen ten opzichte van graan, dan wordt het aantrekkelijk om te telen. Daarvoor moet het wel meer opbrengen.'

Kinderschoenen

Het gewas staat in Nederland nog in de kinderschoenen. Vorig jaar werd op 170 hectare soja geteeld, dat moeten er minstens 10.000 worden. Om de areaalgroei te stimuleren is in september een green deal gesloten tussen noordelijk bedrijfsleven en overheid.

De premie van de provincies is daar onderdeel van. Het geld is bedoeld als vergoeding voor extra kennisvergaring en -verspreiding door de deelnemende akkerbouwers.

Optimistisch

De Vries is redelijk optimistisch over de kansen van het gewas. Ze verwacht dat de sojateelt daarin de mais zal volgen. Het maisareaal ontwikkelde zich ook snel toen er meer vroege rassen op de markt kwamen.

Niet alleen moet Nederlandse soja vroeger afrijpen, de teelt moet volgens De Vries behalve op het zand en in de Veenkoloniën, ook op de klei mogelijk worden. 'Wil soja echt aanslaan in Noord-Nederland, dan moet er dus nog wel wat gebeuren in de veredeling.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  23° / 15°
  25 %
 • Maandag
  22° / 13°
  20 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer