ZLTO gaat mogelijk in beroep tegen Tennet

Netbeheerder Tennet heeft gereageerd op de individuele zienswijzen die ZLTO namens acht ondernemers heeft ingediend tegen de aanleg van een 380 kV-hoogspanningslijn tussen Borsele en Rilland. Boeren vinden de tegemoetkoming onvoldoende en overwegen in beroep te gaan.

ZLTO+gaat+mogelijk+in+beroep+tegen+Tennet
© Nieuwe oogst

Tennet heeft naar aanleiding van de zienswijzen in een aantal gevallen kleine wijzigingen aangebracht in de loop van het tracé. Op deze manier wil de netbeheerder tegemoetkomen aan de bezwaren van boeren en tuinders die te maken krijgen met het doorsnijden van een akker of de plaatsing van een mast op een perceel.

De betreffende boeren vinden de aanpassingen onvoldoende en overwegen in beroep te gaan. Het tracé, dat deel uitmaakt van een traject dat helemaal doorloopt tot Tilburg, blijft verder ongewijzigd.

Teeltseizoen

Naast de reacties op individuele zienswijzen heeft Tennet aanpassingen gedaan na bezwaren die door meerdere ondernemers waren ingebracht. Zo heeft de netbeheerder toegezegd het moment van realisatie in overleg met de ondernemers vast te stellen en daarbij rekening te houden met bijvoorbeeld het teeltseizoen.

Akkerbouwer Johan Priem uit Ovezande krijgt met de aanleg van de masten te maken met een zodanige versnippering van zijn percelen waardoor effectief boeren onmogelijk wordt. De zienswijze die hij met behulp van ZLTO indiende, was onder meer aanleiding voor aanpassing van het plan als het gaat om de ligging van de verbinding, werkwegen en werkterreinen.

Inbreuk bedrijfsvoering

Priem vindt de wijzigingen onvoldoende. De inbreuk op zijn bedrijfsvoering is nog altijd enorm. Bovendien vindt hij de voorgestelde jaarlijkse vergoeding ondermaats. 'Het perceel daalt in waarde.'

ZLTO heeft met vier akkerbouwers en een fruitteler een kerngroep opgericht om één vuist te kunnen maken richting de netbeheerder. In een brief heeft ze alle belanghebbende ZLTO-leden opgeroepen zich hierbij aan te sluiten.

Betere vergoedingen

Deze kerngroep heeft niet de illusie dat ze het tracé kan tegenhouden. Wel wil ze betere vergoedingen realiseren en een gelijkwaardige belangenbehartiging realiseren door als één groep op te treden.

ZLTO-jurist Rico Ligtvoet heeft de zienswijzen van de ondernemers ingediend. Op dit moment is hij in gesprek met hen of deze voldoende zijn beantwoord en of het zinvol is om in beroep te gaan. Vrijdag 13 januari loopt de beroepstermijn af.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 9°
  25 %
 • Zondag
  14° / 8°
  50 %
 • Maandag
  15° / 6°
  40 %
Meer weer