Boer vrij van omgevingsvergunning bij 150kV

Boeren in gemeente Nissewaard hoeven geen omgevingsvergunning aan te vragen voor het aanleggen van drainage nabij de ondergrondse 150 kV-leiding tussen Geervliet en Middelharnis.

Boer+vrij+van+omgevingsvergunning+bij+150kV
© HLB

Leidingbeheerder Tennet had beroep ingesteld tegen een wijziging in het bestemmingsplan van de gemeente, waarmee boeren tegemoetgekomen worden en de vergunningsplicht werd geschrapt.

De Raad van State heeft dit beroep recent ongegrond verklaard en gemeente Nissewaard in het gelijk gesteld. De raad acht de veiligheid voldoende gewaarborgd.

Bestemmingsplan

LTO Noord Voorne-Putten is blij met de uitspraak. Zij had bij de gemeente gepleit voor een wijziging van het bestemmingsplan.

Het argument van de LTO Noord-afdeling is dat een omgevingsvergunning voor drainage een overbodige, tijdrovende en kostbare vergunningsprocedure is voor het graven van vaak tijdelijke drainagesystemen.

KLIC-melding

De veiligheid van de leiding is al gewaarborgd, doordat elke gravende grondeigenaar verplicht is tot een KLIC-melding.

Deze is wettelijk vereist voor graafwerkzaamheden nabij ondergrondse netwerken. Daarnaast heeft elke grondeigenaar een zakelijk recht-overeenkomst en persoonlijke afspraken met Tennet gemaakt.

Jurisprudentie

'De weg lijkt nu open te liggen voor jurisprudentie. In andere gemeenten kan dit ook worden opgepakt', zegt Gerrit Arkenbout, voorzitter van de agrarische commissie Nissewaard van LTO Noord Voorne-Putten.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 12°
  20 %
 • Donderdag
  27° / 16°
  30 %
Meer weer