Ondergrondse ploeg uit Drenthe wint innovatieprijs

Het Innovatiefonds voor Telers heeft vorige week drie teeltinnovaties beloond. De hoofdprijs ging naar Henk Pol uit Uffelte met zijn ondergrondse strokenploeg.

Ondergrondse+ploeg+uit+Drenthe+wint+innovatieprijs
© Han Reindsen

Het behoud van organische stof en minder uitspoelen van nutriënten overtuigden de jury om de innovatie van oud-melkveehouder Pol tot winnaar uit te roepen. De winnaars werden vorige week woensdag bekend gemaakt op het Innovatieplein van de Tuinbouw Relatiedagen in Venray.

Het fonds wil innovaties van akkerbouwers en tuinders stimuleren. De inzendingen werden beoordeeld op de mate van innovatie, implementeerbaarheid, verbetering van productie, innovatief vermogen en de inbreng van de ondernemer.

Maisteelt

De eerste prijs van 3.000 euro ging naar Henk Pol met zijn ondergrondse strokenploeg. Door 10 centimeter onder het maaiveld stroken te ploegen, loopt een teler bij nat weer minder risico bij de maisteelt. Nutriënten spoelen minder uit, organische stoffen blijven behouden en de draagkracht bij de oogst is beter.

De tweede plek was voor Joep van de Bool uit Neer. Hij ontwikkelde de zoete bataatteelt (zoete aardappel) in Nederland. In West-Europa en Nederland is het product erg populair. Van der Bool won hiermee 2.000 euro. Ook won hij de publieksprijs van 750 euro.

Stefan Even van Boomkwekerij Even uit Sinderen won de derde prijs van 1.000 euro. Door werkgangen in de teelt van solitaire heesters en bomen te combineren, wil hij de teelt verduurzamen. Een zitmaaier wordt omgebouwd tot een multifunctionele machine voor maaien, onkruid bestrijden en kunstmest strooien.

Partners

Met het Innovatiefonds wil NAJK met de partners Abemec, Agrico, Agrifirm Plant, BASF, Bayer Crop Science, Kwoot, OCI Agro en Syngenta, innovatie bij agrarische ondernemers in de akkerbouw en tuinbouw stimuleren.

Ook in 2017 kunnen agrarische ondernemers hun innovaties indienen op www.innovatiefondsvoortelers.nl. De volgende openstelling loopt tot 15 mei 2017.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer