%27Innovatie+multifunctionele+landbouw+op+een+laag+pitje%27
Interview
© Marnix Schmidt

'Innovatie multifunctionele landbouw op een laag pitje'

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken liet onlangs weten geen geld uit te willen trekken voor onderzoek in de multifunctionele landbouwsector. ChristenUnie had hierom gevraagd. Voorzitter van LTO-vakgroep Multifunctionele landbouw Annette van Velde vreest voor de innovatie in de sector. 'Die komt op een laag pitje te staan.'

Staatssecretaris Martijn van Dam constateert dat er geen rol meer voor de overheid of voor EZ is om de sector te ondersteunen. Is dat terecht?

'Door de taskforce Multifunctionele landbouw heeft de sector een grote stap kunnen maken, geeft de staatssecretaris aan. Daar heeft hij gelijk in. Maar doorontwikkeling blijft noodzakelijk.

'Het gaat niet om de multifunctionele landbouwondernemer die zijn hand ophoudt, maar om de maatschappelijke waarden van de sector, zoals participatie van mensen met een afstand tot arbeidsmarkt en de leefbaarheid van het platteland. Het zou fair zijn als dat werd ondersteund.'

Valt de innovatie in de sector hiermee stil?

'Dat er nu geen onderzoek meer gedaan wordt betekent dat innovatie op een heel laag pitje staat. Dat is de realiteit. Maar wij grijpen alle kansen aan om de sector te blijven helpen.'

Van Dam ziet mogelijkheden voor het indienen van POP3-aanvragen. Hoe kijkt u hiernaar?

'Daar heeft hij in theorie gelijk in, maar in de praktijk pakt dat heel anders uit. De sector heeft zeer slechte ervaringen met de aanvragen voor POP3. Het is zeer bureaucratisch. Hiervan zijn legio voorbeelden, kijk maar naar het Deltaplan Agrarisch Water. Individuele ondernemers kunnen er gebruik van maken, maar het is erg ingewikkeld.'

Wat gaan jullie nu doen?

'We zijn met agribusiness in gesprek hoe we elkaar kunnen versterken. Hoe en wie, daarover kan ik nog niets kwijt. Samenwerking is cruciaal. Dat hebben we ook met boerderijeducatie gedaan, daar is enorm aangetrokken. En dat platform staat er nu.

'Daarnaast willen we volgend jaar toch weer een aanvraag indienen. Dat blijven we proberen. Volgend jaar is er weer een andere regering met andere Tweede Kamerleden.

'Dat de multifunctionele landbouw is uitgespeeld geloof ik niet. Het blijft een sterke sector. Vlak multifunctionele ondernemers niet uit. Zij ondernemen heel omgevingsgericht. Ze weten wat de consument wil en zien hiervoor kansen en mogelijkheden. Daar heb ik veel vertrouwen in.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer