Gezocht%3A+een+Elon+Musk
Column
© Nieuwe Oogst

Gezocht: een Elon Musk

Innoveren is werk voor ondernemers. Toch? Ook ik heb weleens betoogd dat het innovators als Steve Jobs en Elon Musk zijn die de wereld echt verder helpen. Dat is deels waar.

Een kanttekening bij het idee dat innovatie het exclusieve domein van ondernemers is maakten Rutger Bregman en Jesse Frederik vorig jaar in een artikel op De Correspondent. Zij betogen en onderbouwen dat het juist de overheid is die via het financieren van fundamenteel onderzoek als grootste uitvinder aller tijden te boek mag staan.

Dat veel uitvindingen uit Amerika komen is niet zozeer te danken aan excellente ondernemers als wel aan excellente universiteiten. De top 3 op de internationale ranglijst van universiteiten is geheel voor de Amerikanen. En van de twintig beste universiteiten staan er elf in Amerika. De eerste Nederlandse universiteit komt op plaats 57 (Universiteit van Amsterdam). Wageningen Universiteit staat op 119.

Belangrijk dus dat we ons fundamenteel wetenschappelijk onderzoek blijven koesteren als we willen vernieuwen. Maar toch. Uitvinden is niet hetzelfde als innoveren. Voor ons is innoveren 'de succesvolle introductie in de praktijk van iets nieuws'. Dat nieuwe kan een uitvinding zijn, maar ook een nieuwe combinatie van bekende kennis of uitvindingen.

De angel bij innovatie zit 'm in 'de succesvolle introductie in de praktijk'. Dat is het taaie werk. En daar heb je toch echt ondernemers voor nodig. Ondernemers met lef, visie en lange adem. Om sectoren en de samenleving te laten profiteren van uitvindingen. Daarom zijn we in alle projecten steeds op zoek naar ondernemers die een belang nemen. Vinden we die niet, dan stopt het project.

Ondernemers moeten zorgen voor het succes in de praktijk. Dat kan Courage niet zelf. Koeientuin, Grassa!, Fotonenboer, Gezonde Partners, Superboer, Dairyland Stewardship Council, Floating Farm; alleen dankzij ondernemers komen zij verder dan een idee, uitvinding of ontwerp. Met ons project Graze Guide zitten we nu in die cruciale fase. De experimenten met een virtuele afrastering zijn zeer perspectiefvol. Het is nu tijd voor een innoverende ondernemer om in stappen. Welke 'Elon Musk' wil met ons de technologie voor automatische weidegang praktijkrijp maken?

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer