Bladziekteresistentie bieten geeft voordeel

Telers kunnen voordeel halen uit bladziekteresistenties bij suikerbieten. Dit blijkt uit onderzoek van Delphy Akkerbouw Noordoost op vernieuwingsbedrijf Op de Es in Zeijen.

Bladziekteresistentie+bieten+geeft+voordeel
© Huisman Media

Voor participanten en klanten van Delphy Akkerbouw Noordoost werden eind vorige week onder andere de resultaten gepresenteerd van een proef met tien suikerbietenrassen die in Noord-Drenthe heeft gelegen. Op deze rassen werd al dan niet gespoten met fungiciden. Ook werd gekeken naar de effecten van een verhoogde stikstofgift op de bladziekten.

De behandelde bieten werden als in de praktijk gespoten: de eerste bespuiting bij de eerste aantasting en daarna bij uitbreiding van de aantasting. In totaal werd viermaal een fungicide toegepast. Doel van het onderzoek is nagaan wat het verschil is tussen de belangrijkste rassen in het gebied en enkele nieuwe rassen in gevoeligheid voor en resistentie tegen bladziekten.

Ziektedruk hoog

De bieten werden aangetast door Stemphylium, Cercospora en Ramularia. De ziektedruk was hoog. De mate van aantasting tussen de rassen op onbehandeld was duidelijk verschillend. Ook het positieve effect van de fungicidebespuitingen was verschillend. Op alle rassen in de behandelde velden waren wel bladziekten te zien, maar de verschillen tussen de rassen waren erg groot.

Bij rassen met weinig ziektegevoeligheid was de opbrengstderving op onbehandeld dermate laag, dat ziektebestrijding nauwelijks rendement had. Dit wil niet zeggen dat deze rassen niet bespoten hoeven te worden tegen bladziekten. Wel geeft het de kans aan dat door rassenkeuze de ziektebestrijding eenvoudiger kan worden en het saldo is te verhogen.

Suikeropbrengst

In de praktijk waren ook veel bietenrassen het afgelopen seizoen erg aangetast door bladziekten terwijl ze wel bespoten waren. Op 9 november werd voor de proef voor de laatste keer beoordeeld op de aantasting door ziekten (zie tabel). Een onderscheid maken tussen de ziekten was toen niet meer mogelijk.

Het effect van het al of niet inzetten van fungiciden op de suikeropbrengst gaf gemiddeld een verschil van 750 kilo suiker per hectare. Dit varieerde van 0 kilo per hectare bij de weinig ziektegevoelige Hannibal tot 2.000 kilo per hectare bij een vrij ziektegevoelig ras.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  7° / 4°
  70 %
 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  20 %
Meer weer