Delphy onderzoekt bewaarverliezen

Delphy gaat in het zuidwesten van het land de bewaarverliezen van zo'n honderd bewaarplaatsen onderzoeken en kijken waar nog geld is te verdienen.

Delphy+onderzoekt+bewaarverliezen
© Han Reindsen

De aardappeloogst is in volle gang en verloopt dit jaar voorspoedig. Veel telers verwachten het moeilijkste gedeelte achter de rug te hebben. Ze denken dat het nu vooral van de markt afhangt of ze meer of minder verdienen.

Niets is echter minder waar, benadrukt Delphy. In de bewaarplaats is nog een grote kans om extra winst te genereren door middel van een goed bewaarregime. 'In de aardappelbewaring is het gewichtsverlies 4 à 5 procent, maar wel met een variatie van 3 tot 8 procent. Maar vorig jaar deed 10 procent ook mee', aldus de adviesorganisatie.

Financiële gevolgen

Gewichtsverlies kost geld, maar leidt zeker bij lange bewaring ook tot drukplekken. Bij fritesaardappelen speelt daarnaast de bakkwaliteit een belangrijke rol. 'De prognose van de prijs van het product lijkt redelijk goed. De financiële gevolgen van fouten zijn hierdoor dus ook groter', stelt Delphy.

Oplettendheid blijft volgens de adviesorganisatie geboden. 'Een frisse blik is in de bewaring nuttig om fouten te voorkomen. Het gaat om goede keuzes maken en nu geld verdienen.'

Geen verrassingen

Delphy heeft al tientallen jaren ervaring met het drogen en bewaren van aardappelen. Deskundigen ondersteunen telers bij het instellen van de bewaarcomputer, controleren regelmatig de partij en volgen de externe en interne kwaliteit van het product. Ze volgen nauwgezet het verloop van de bakkwaliteit, zodat telers niet voor verrassingen komen te staan.

Het is ook mogelijk om met monsterzakjes in de partij te meten hoe groot het gewichtsverlies in de bewaring werkelijk is. Met deze gegevens krijgen telers zelf inzicht in het gewichtsverlies en kunnen ze de bewaring vergelijken met het gemiddelde van andere klanten.

Contact opnemen

Delphy gaat hier dit jaar een grootschalig onderzoek naar doen. In Zuidwest-Nederland wil de adviesorganisatie zo'n honderd bewaarplaatsen monitoren op gewichtsverliezen. Wie mee wil doen, kan contact opnemen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer