Colombia+nummer+%C3%A9%C3%A9n+in+anjer
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Colombia nummer één in anjer

Colombia is uitgegroeid tot de grootste anjerproducent van de wereld. Dat meldt bloemenveiling Royal FloraHolland.

Het Zuid-Amerikaanse land teelt de bloem op 1.106 hectare. Van de anjerproductie wordt 90 procent geëxporteerd. De uitvoer vertegenwoordigt een waarde van 170 miljoen euro. De belangrijkste afzetlanden voor Colombia zijn de Verenigde Staten (met een exportaandeel van 42 procent), Japan (18 procent), Groot-Brittannië (8 procent), Nederland (8 procent) en Rusland (7 procent).

Teelt verdwenen

De anjerteelt in de Verenigde Staten is gestopt nadat het handelsverdrag tussen de VS en Colombia is bekrachtigd. 'Er zijn nu helemaal geen kwekers meer in de Verenigde Staten. Vijftien jaar geleden waren dit er nog 150', zegt marktspecialist Sheila Mahmood van FloraHolland. In Colombia wordt zelf stekmateriaal opgekweekt.

Ook andere Zuid- en Midden-Amerikaanse landen zijn actief in de anjerteelt, maar dit gebeurt vooral voor lokaal gebruik. De teelt geschiedt in Mexico op 250 hectare, in Ecuador op 80 hectare en in Argentinië op 50 hectare.

Nederland

In Nederland werden dertig jaar geleden meer anjers geproduceerd dan rozen, maar dat beeld is volledig veranderd. Twaalf kwekers zijn nog actief: zij telen de bloem op totaal 16 hectare. De grootste anjerproductielanden in Europa zijn Spanje, met een teelt op 340 hectare, en Italië, waar de bloem op 180 hectare wordt gekweekt. De totale productiewaarde van Europa ligt op 187 miljoen euro, aldus FloraHolland.

Zo'n 80 procent van de wereldwijde anjerproductie betreft de standaard bloem. Met de trosanjer wordt de rest gevuld. De verwachting is dat de productie van trosanjer afneemt vanwege het oubollige imago. 'Er komt meer innovatie in de teelt van anjer: qua types, bloemvormen, vaasleven en resistentie', vertelt Mahmood. Rood, roze en wit zijn de meest geliefde kleuren: zij zijn goed voor 60 procent van de markt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  27° / 18°
  80 %
 • Zondag
  27° / 17°
  60 %
 • Maandag
  24° / 18°
  70 %
Meer weer