Economische Zaken raadpleegt organisaties over rol stamboek

Het ministerie van Economische Zaken raadpleegt ki-organisaties over de rol van het stamboek. Verschillende organisaties hebben hierover een brief gehad. Vooral de rol van de Genetische Evaluatie Stieren (GES) zou onafhankelijker kunnen.

Economische+Zaken+raadpleegt+organisaties+over+rol+stamboek
© Johan Wissink

Doordat het stamboek van CR Delta een sterke relatie heeft met de grootste verkoper van sperma, kan belangenverstrengeling ontstaan, blijkt ook uit het onderzoek. EU-regelgeving voor rundveefokkerij en de implementatie daarvan in Nederland.
Zo moet het GES, dat verantwoordelijk is voor de fokwaardeschatting, formeel verder af moeten komen staan van één of meerdere stamboeken. Nu wordt de berekening uitgevoerd door CR Delta, in opdracht van het onafhankelijke GES.

Ook moet de schijn van belangenverstrengeling verder worden vermeden. CR Delta is ook verkoper van sperma.

Klachten

De schijn van belangenverstrengeling leidt al langer tot ophef. Volgens sommige partijen wordt die data gebruikt bij de verkoop van sperma. Zo zouden slechte dochters van stieren van een andere partij worden vergeleken met CR Delta-stieren. Deze geruchten zijn echter niet zwart op wit te krijgen..

Ook vinden sommige partijen het lastig dat Veeteelt per 1 januari een echt CR Delta-blad wordt. Advertenties van andere partijen zijn niet meer welkom.

Het ministerie wil de rol van de stamboeken in beeld brengen, nu het de verantwoording heeft over die stamboeken. Dit gebeurde na het opheffen van de productschappen, enkele jaren geleden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer