Runderembryo%27s+gewild+in+buitenland
Nieuws
© 123RF Niet factureren

Runderembryo's gewild in buitenland

De export van Nederlandse melkvee-embryo's neemt het laatste jaar een enorme vlucht. Hoewel er geen exacte cijfers bekend zijn, spreekt directeur Erik Gostelie van Veepro over 'enkele duizenden' embryo's. Ook vanuit Holstein-landen als de Verenigde Staten en Canada is er vraag.

Pieter StokkermansOp dit moment is het nog niet mogelijk om embryo's naar deze landen te transporteren. Datzelfde geldt voor Kazachstan en Rusland. 'We werken aan exportcertificaten die dit wel mogelijk maken. Het is meer een kwestie van weken dan van maanden voordat dit rond is', verwacht Gostelie.
De populariteit van embryo's komt doordat Nederlandse embryo-verkopers hoog staan aangeschreven. 'Verder lijkt embryotransplantatie (ET) steeds grootschaliger te worden toegepast. Dat is iets kenmerkends van het laatste jaar. In veel landen wordt de embryo ontdekt. Een techniek als embryotransplantatie was in veel landen nog niet bekend.'
Zo merkt Gostelie dat er al enkele honderden embryo's naar Brazilië zijn gegaan. 'In dat land wordt nog niet zo lang ET toegepast.'
Een voordeel voor de embryo's ten opzichte van fokrunderen is het relatieve transportgemak.
De export van fokrunderen is op hetzelfde niveau als vorig jaar, met 19.558 stuks in de periode van 1 september tot en met mei. Roemenië is een belangrijk exportland met 9.459 stuks van de in totaal 11.500 stuks die binnen de EU zijn uitgevoerd. Ook Spanje (747) en Duitsland (303) zijn belangrijke exportlanden.
Voor de 8.000 runderen die buiten de EU worden geëxporteerd, is Rusland een belangrijk land. 'De totale export verloopt matig. Op jaarbasis komen we uit op bijna 24.000 stuks. Veel lager dan de 35.000 tot 40.000 stuks die tot enkele jaren terug de grens over gingen.'

Genoeg vaarzenaanbod

Gostelie signaleert dat er meer dan genoeg aanbod is aan vaarzen. 'De prijzen van vaarzen zijn aanmerkelijk gedaald. Eerst hielden veehouders veel vee aan. Met de fosfaatrechten in aantocht is er de laatste maanden veel aanbod aan exportvaarzen.' Daartegenover staat dat er vanuit het buitenland niet veel vraag is naar vaarzen, vanwege de lage melkprijs. Toch signaleert Gostelie dat de export iets aantrekt, door meer vraag uit Rusland, Roemenië, Jordanië, Groot-Brittannië en Noord-Afrika.
Voor de toekomst verwacht Gostelie meer aanbod van vaarzen. Die zijn ook af te zetten, denkt hij. Wel zou dit een effect kunnen hebben op de prijzen. 'Nederland is een duur land. Bij export worden extra kosten gemaakt, bijvoorbeeld voor de NVWA.'
Verder speelt de situatie in de wereld mee. 'En door de dalende roebel is ons rundvee voor de Russen extra duur', aldus Gostelie.

Weer

 • Zondag
  17° / 10°
  70 %
 • Maandag
  15° / 10°
  40 %
 • Dinsdag
  16° / 10°
  20 %
Meer weer