Geurts: Van Dam laat een janboel achter

Jaco Geurts (CDA) veegt de vloer aan met het beleid van de staatssecretaris van Landbouw, Martijn van Dam. 'Hij laat een janboel achter', zei het Kamerlid dinsdag in het debat over de landbouwbegroting voor het komende jaar.

Geurts%3A+Van+Dam+laat+een+janboel+achter
© Dirk Hol

De laatste begroting van het huidige kabinet was voor veel landbouwwoordvoerders aanleiding om de balans op te maken van het gevoerde beleid. Voor het CDA resulteert dat in een negatief oordeel. Geurts noemde onder meer het ontbreken van een adequate reactie op de gevolgen van de Russische boycot, het weigeren van overheidshulp na het noodweer in Zuidoost Nederland en de moeizame totstandkoming van Algemeen Verbindend Verklaringen na het opheffen van de productschappen.

'Tegelijkertijd staat nu wel de derogatie op het spel, hielden we de klepkeuring, zijn de kosten van de NVWA en de assurantiebelasting sterk verhoogd en wordt de btw-regeling afgeschaft', aldus Geurts. Uit de opvolgingscijfers van het CBS leidt hij af dat jongeren geen moed meer hebben om het ouderlijk bedrijf over te nemen. 'Het kabinet staat er bij en kijkt er naar', sneerde het Kamerlid.

Passieve opstelling

Elbert Dijkgraaf (SGP) is net zo kritisch. Hij stelt vast dat boeren en tuinders te maken hebben met steeds meer regels, hogere lasten en lagere prijzen. 'Dat komt door het beleid van de afgelopen jaren, door de vele maatregelen waarvan boeren en tuinders de dupe zijn.' Dijkgraaf verwijt Van Dam een 'passieve opstelling' en 'onbehoorlijk bestuur'.

Aan de linkerzijde van de Kamer klinkt eveneens veel kritiek. Zo spreek Rik Grashoff van 'bestuurlijke blunders' in het fosfaatdossier. 'De staatssecretaris heeft het volledig laten ontsporen', luidt zijn oordeel. Het zit Grashoff erg hoog dat Van Dam niet voelt voor het plan van aanpak voor weidevogels van GroenLinks. Hij diende een amendement in om er alsnog 2,5 miljoen euro voor vrij te maken. Dat geld zou gekort moeten worden op het budget voor handelsmissies.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 10°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  29° / 15°
  0 %
Meer weer