CU+pleit+voor+jonge+boeren
Nieuws
© Dirk Hol

CU pleit voor jonge boeren

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) moet zich sterk maken voor de jonge boeren. Die oproep deed Carla Dik-Faber (CU) woensdag in de Tweede Kamer.

Tijdens het debat over de landbouwbegroting wees Dik-Faber op de vele onzekerheden waar aankomende ondernemers mee worstelen. 'Daarom vraag ik de staatssecretaris: welke toekomst hebben jonge boeren in ons land?'

Stagnerende regeling

Ze wil onder meer weten wanneer jongeren weer gebruik kunnen maken van de nu stagnerende jongeboerenregeling. En jonge melkveehouders wachten met smart op duidelijkheid over de fosfaatrechten en de eisen aan grondgebondenheid.

'Wat is de marsroute van de staatssecretaris', vroeg Dik-Faber. 'Is hij bereid om een eerste stap te zetten en duidelijkheid te geven over het referentiejaar 2014 en de peildatum 2 juli 2015?'

Landbouw niet in TTIP

Haar fractie wil dat de landbouw uitgesloten wordt van een eventueel handelsverdrag met de Verenigde Staten (TTIP). Anders komt volgens Dik-Faber de verduurzaming van de agrarische sector in gevaar.

'De ChristenUnie is niet tegen handelsverdragen. Maar onze voedselvoorziening is ons zo waardevol dat we die uit dit handelsverdrag willen hebben', aldus het Kamerlid.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 4°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  70 %
Meer weer