Gewasteler wil ook derogatie

De LTO-vakgroepen Akkerbouw en Vollegrondsgroenten komen met een voorstel om ook voor plantaardige sectoren op gewasniveau derogaties in te voeren.

Gewasteler+wil+ook+derogatie
© Nieuwe Oogst

'Het gewas moet leidend zijn voor derogatie en niet het bedrijf', vindt voorzitter Jaap van Wenum van LTO-vakgroep Akkerbouw. 'Het blijft vreemd dat een aardappelteler extra mineralen mag aanvoeren als hij ook 80 procent grasland heeft, terwijl dat voor zijn buurman met een standaard akkerbouwrotatie niet geldt.'

Gewassen als wintertarwe, winterkoolzaad en zomergranen met onderzaai komen volgens de vakgroepvoorzitter vanwege hun efficiënte omgang met stikstof in aanmerking voor derogatie. Dat kan wat hem betreft in de vorm van extra aanvoer van organische mest.

Het pleidooi van de vakgroepen voor gewasderogatie is onderdeel van onderhandelingen met de overheid over het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn. Die starten binnenkort als basis voor het mestbeleid vanaf 2018.

Van Wenum vindt dat de plantaardige sectoren en de veehouderij hun voorstellen voor het nieuwe mestbeleid goed op elkaar moeten afstemmen. Hij voorspelt alvast dat de acceptatie daarvan in Brussel een hele uitdaging zal zijn. 'Het is voor alle betrokken partijen van belang dat er snel balans komt in de Nederlandse veestapel. De veehouderij moet zich realiseren dat de verantwoordelijkheid voor het overschrijden van het fosfaatplafond verder strekt dan de eigen sectoren', waarschuwt Van Wenum.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer