Biologische+boeren+starten+actie+%27Red+de+biokoe%27
Nieuws
© Ruud Ploeg

Biologische boeren starten actie 'Red de biokoe'

De biologische sector start de actie 'Red de biokoe' om de politiek op te roepen een uitzondering te maken voor de duizenden biologische koeien. Die mogen gelscaht worden om het mestoverschot te verminderen en de derogatie te redden, vinden belangenorganisaties Bionext, Biohuis en de Natuurweide.

'Op het biologische grasland komt veel minder mest. Kunstmest en chemische middelen zijn verboden. Moeten wij nu onze koeien laten slachten om de hoge mestproductie van onze gangbare collega's in stand te houden? Dat is onvoorstelbaar en dieptriest', stelt Gerben Braakman, biologisch melkveehouder in Drenthe en bestuurslid van De Natuurweide.

Vanwege wettelijke biologische regels mogen biologische boeren niet meedoen aan de derogatie. Een gangbare boer heeft die extra plaatsingsruimte wel, zo'n 35 tot 47 procent. De biologische belangenorganisaties vinden daarom dat ze een uitzonderingspositie verdienen.

Beter leven

'Onze koeien krijgen de ruimte, lopen veel in de wei, liggen in de stal op strooisel en krijgen biologisch voer. De koeien hebben een beter leven en mogen minder melk per koe geven', zegt Braakman verder.

De afgelopen jaren is de vraag naar biologische melk sterk gegroeid. Een deel van de biologische melk moest zelfs uit het buitenland komen. Als biologische boeren koeien moeten slachten, komt die situatie weer terug.

De biologische belangenorganisaties Bionext, Biohuis en de Natuurweide roepen boeren, burgers en buitenlui op om Van Dam en de Tweede Kamer op andere gedachten te brengen, via email, social media en een online petitie.

Lees ook:
Ingrijpend akkoord moet derogatie redden
Van Dam trekt 30 miljoen uit voor fosfaatreductie
Fosfaatreductie: het pakket maatregelen

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer