Van Dam: Akkoord over derogatieplan

De melkveesector en het ministerie van Economische Zaken hebben donderdagavond een principeakoord bereikt over een actieplan voor de melkveehouderij.

Van+Dam%3A+Akkoord+over+derogatieplan
© Ruud Ploeg

Het akkoord moet ervoor zorgen dat de derogatie voor Nederland behouden blijft. Partijen treden nog niet naar buiten met details over het akkoord. De betrokken partijen hebben aangegeven de maatregelen voor finale instemming morgenochtend aan eigen kring voor te leggen, schrijft Van Dam donderdagavond in een brief aan de Tweede Kamer.

LTO Nederland heeft inmiddels laten weten vrijdag met een reactie naar buiten komt over het gesloten akkoord. Ook Van Dam zelf komt vrijdag nog met een nadere toelichting.

Tegenover de NOS zegt staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) dat het prinicpeakkkoord drie hoofdlijnen kent. De fosfaatreductie moet plaatsvinden door de inzet van het voerspoor, een stoppersregeling en een vermindering van het aantal melkkoeien. Van Dam zal deze maatregelen met financiële en juridische middelen ondersteunen. 'Daardoor hebben we een principeakkoord over een totaalpakket. Daarmee kunnen we naar Brussel om te onderhandelen over de vraag of dit voldoende is om de uitzonderingspositie die Nederland heeft te behouden en in de toekomst ook te verlengen.'

Verrassing

Het akkoord werd gesloten op het ministerie van Economische Zaken. Daar waren vertegenwoordigers van verschillende partijen in de melkveesector donderdagmiddag bijeengekomen voor een overleg over de derogatie. De genoemde voorstellen komen niet als een verrassing. Ze kwamen ook al ter sprake tijdens de twee bijeenkomsten in Zwolle en Veghel waar Van Dam in gesprek ging met melkveehouders (foto).

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer