Discussie+over+export+bovenmaats+pootgoed
Nieuws
© Koos van der Spek

Discussie over export bovenmaats pootgoed

Landbouwbeurs Noord- en Centraal-Nederland (LNCN) neemt transacties van bovenmaats pootgoed niet mee in de notering van exportaardappelen.

Daarover ontstond donderdag in Emmeloord een discussie toen de noteringscommissie voor aardappelen bekendmaakte de exportaardappelen deze week niet te noteren vanwege een tekort aan transacties. Een aanwezige handelaar wees erop dat juist voor export momenteel veel bovenmaats pootgoed wordt verkocht.

'Het staat nu eenmaal in onze regelementen dat aardappelen die niet specifiek voor een bepaald doel geteeld zijn ook niet als zodanig mogen worden genoteerd', legde beursvoorzitter Mark Brantjes uit. 'Het gaat in feite om uitgesorteerd product en dat willen we niet inbrengen. Zo zijn de afspraken.'
z

Substantiële volume

Volgens de betreffende handelaar gaat het op dit moment om een substantiële volume aan bovenmaats pootgoed dat voor verse consumptie naar het buitenland verkocht wordt. 'Dat geldt zeker voor het LNCN-gebied. In de handel is er behoefte aan een prijszetting. Als er geen aparte notering is, kijkt iedereen toch naar de fritesnotering en dat is voor deze handel niet reëel.'

Brantjes stelt nog dat het een overweging kan zijn om voor de handel in bovenmaats pootgoed te komen met een aparte notering bij LNCN. Maar juist een pootgoedteler attendeert de beursvoorzitter erop dat volgens hem 75 tot 80 procent van de bovenmaatse poters op contract verkocht worden via de aardappelhandelshuizen. 'Er is nauwelijks vrije handel en dat maakt deze transacties dus per definitie niet geschikt om te melden voor een notering.'

Weer

 • Zaterdag
  24° / 14°
  70 %
 • Zondag
  24° / 17°
  50 %
 • Maandag
  23° / 16°
  50 %
Meer weer