Verder onderzoek voor erkenning chitwoodi-protocol

Het samenwerkingsverband PVM (Pootgoed Versterkende Maatregelen) roept pootgoedtelers op om ook dit jaar weer een vrijwillig perceelsonderzoek te laten uitvoeren op besmettingen van M. chitwoodi en M. fallax in de bodem.

Verder+onderzoek+voor+erkenning+chitwoodi%2Dprotocol
© Nieuwe Oogst

Doel is het in beeld krijgen van de mate van besmettingen van de betreffende aaltjes op bedrijfsniveau. Pootgoedtelers kunnen daarop voorafgaand aan het teeltseizoen passende maatregelen nemen. Verder zijn de resultaten van de grondbemonstering mogelijk bruikbaar voor vrijstelling van het partijonderzoek voor 2017. Voorwaarde is dan wel dat NVWA de vrijstellingsregeling accepteert.

Vorig jaar konden pootgoedtelers voor het eerst deelnemen aan het zogeheten PVM-protocol voor monitoring van M. chitwoodi en M. fallax. PVM wil met het protocol bereiken dat pootgoedtelers met name in de chitwoodi-cirkels voor het poten duidelijkheid hebben over het besmettingsniveau en niet achteraf worden geconfronteerd met afgekeurde partijen.

Aanvullende gegevens nodig

Overigens heeft NVWA het chitwoodi-protocol nog niet erkend. Er zijn daarvoor nog aanvullende gegevens nodig. Op basis daarvan vervolgt keuringsdienst NAK, op verzoek van PVM, het onderzoek dat een correlatie moet aantonen tussen het bodemonderzoek van de percelen en de bemonstering van de geoogste partijen.

Analysebureau Eurofins Agro voert de PVM-monitoring uit. Volgens een standaardmethode worden percelen onderzocht op de aanwezigheid van M. chitwoodi en M. fallax. Daarnaast analyseert Eurofins de totale populatie van alle voorkomende Meloidogyne-aaltjes. Eurofins heeft geen meldingsplicht en stuurt de deelnemende telers een individuele rapportage over de onderzochte percelen.

Landelijk monitoringsrapport

Aansluitend laat PVM een landelijk monitoringsrapport opstellen met gebruik van de anonieme gegevens uit de bemonstering. Op basis daarvan kan geleidelijk het landelijke fytosanitaire beleid ten aanzien van met name chitwoodi verbeterd worden. Volgens PVM is verder een goed beeld van de verspreiding belangrijk voor de Europese discussie over de quarantaine status van het chitwoodi-aaltje.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer