Van+Dam+geeft+geen+voorschot+op+betalingen
Nieuws
© Twan Wiermans

Van Dam geeft geen voorschot op betalingen

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) gaat boeren dit jaar geen voorschot op de directe betalingen uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) verstrekken.

Dat laat Van Dam in een brief aan de Tweede Kamer weten. 'Ik heb besloten hiervan geen gebruik te maken, omdat ik juist wil inzetten op zoveel mogelijk volledige betalingen in december 2016.' Het gaat om bijna 800 miljoen euro voor bijna 50.000 agrariërs.

Vanaf 1 december starten de betalingen, nadat de controles zijn afgerond. Op 31 december 2016 heeft naar verwachting ten minste 85 procent van de aanvragers een besluit ontvangen op de basisbetaling. Het gaat dan dus om een betaling of afwijzing. 'Op 31 januari 2017 heeft 95 procent van de aanvragers een besluit op de basisbetaling ontvangen', aldus de staatssecretaris.

Maximale inzet

De vergroening wordt met de basispremie betaald, als dat mogelijk is. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) blijft 'zich maximaal inzetten om een hoger betaalpercentage te realiseren in december en januari', stelt van Dam.

Uiteindelijk moet alle betalingen voor 20 juni 2017 zijn afgerond, zo is in de brief van Van Dam te lezen. 'De afhandeling van de laatste 5 procent neemt in verhouding veel tijd in beslag, omdat dit de moeilijkste dossiers zijn', schrijft de staatssecretaris.

'Met deze prognose zit het betaalpercentage in januari 2017 op het niveau van de laatste jaren van de Bedrijfstoeslagregeling, de voorganger van de Basisbetalingsregelingen. Toen was het betaalpercentage eind februari 95-98 procent.'

Snelle uitbetaling

LTO Nederland heeft eerder al aangedrongen op snelle uitbetaling. Dit heeft erin geresulteerd dat Van Dam zich inzet dat 95 procent van de betalingen op 31 januari is afgerond. 'We houden de vinger aan de pols', zegt beleidsspecialist Klaas Johan Osinga van LTO Internationaal.

'Helaas is geen gebruikgemaakt van de mogelijkheid om vanaf 16 oktober voorschotten uit te keren, zoals bijvoorbeeld Vlaanderen wel doet', aldus Osinga. 'Andere betalingen, zoals het agrarisch natuurbeheer, komen pas uiterlijk 30 juni. We willen dat dat ook sneller gebeurt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 0°
  40 %
 • Woensdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer