Van Dam juicht niet over rapport van EU-denktank

Staatssecretaris Martijn van Dam is niet enthousiast over het recente EU-rapport dat pleit voor omschakeling naar een kleinschalige extensieve landbouw. Zo verwijt hij de denktank van Commissievoorzitter Jean Claude Juncker te negatief te zijn over precisielandbouw.

Van+Dam+juicht+niet+over+rapport+van+EU%2Ddenktank
© Dirk Hol

De PvdA had de bewindsman een reactie gevraagd op het rapport dat is opgesteld onder leiding van Karl Falkenberg, voormalig hoofd van het directoraat-generaal Milieu van de Europese Commissie. Die stelt onder meer dat een minder industrieel opgezette landbouw zal zorgen voor aanmerkelijk meer werkgelegenheid in Europa. Zo’n omslag heeft ook positieve effecten op het milieu en op het inkomen van de boeren.

Het bevorderen van duurzaamheid spreekt de staatssecretaris aan, meldt hij de Kamer. ‘Ik ben het met de heer Falkenberg eens dat duurzaamheid ook in het landbouwbeleid meer aandacht moet krijgen.’ Van Dam mist in het rapport echter voorstellen om dat handen en voeten te geven in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Onnodig kritisch

Bovendien is het rapport volgens de bewindsman onnodig kritisch over precisielandbouw waarbij gebruik wordt gemaakt van bijvoorbeeld GPS en satellietbeelden. ‘Ik denk dat innovatieve toepassingen van buiten de landbouw de sector juist kunnen ondersteunen in het verder verduurzamen van de productie.’

Van Dam wacht af wat Commissievoorzitter Juncker met het advies gaat doen. Maar hij wijst de PvdA-fractie erop dat het huidige GLB al mogelijkheden biedt om natuurvriendelijke landbouw te ondersteunen. ‘En mijn inzet is om het GLB vanaf 2021 verder te verduurzamen’, aldus de staatssecretaris.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer