Driekwart+diervoer+afkomstig+uit+Europa
Nieuws
© VanderPas

Driekwart diervoer afkomstig uit Europa

De verduurzaming van het Nederlandse veevoeder ligt voor op schema. Driekwart van de grondstoffen voor de Nederlandse diervoederindustrie is afkomstig uit eigen land of Europa. Slechts een kwart komt uit landen buiten Europa.

Dat stelt de Nevedi, de organisatie van de Nederlandse veevoederindustrie, in een reactie op een rapport van Milieudefensie. Volgens de milieu-organisatie is de import van soja voor de Nederlandse veestapel in het afgelopen jaar met 15 procent toegenomen.

De brancheorganisatie zegt dat vrijwel alle granen (onder andere mais, tarwe, gerst) en co-producten uit de levensmiddelenindustrie afkomstig zijn uit Europa. Van de eiwitrijke grondstoffen heeft 61 procent een Europese herkomst. Inclusief eiwitten uit ruwvoer en gras loopt dit percentage op tot 70 procent.

'Deelnemers aan het Verbond van den Bosch hebben gesteld dat in 2020 dit minimaal 50 procent moet zijn. De Nederlandse diervoederindustrie is dit punt dus al ver gepasseerd.'

Import

Bij de import van de grondstoffen van buiten Europa (sojabonen, sojaschroot en palmolieproducten) wordt ook ingezet op duurzaamheid, zegt Nevedi. Soja voldoet aan de normen van de FEFAC Soy Sourcing Guidelines en palmolie aan de regels van de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO).

De Nederlandse diervoederindustrie gebruikt ook steeds meer alternatieve grondstoffen uit onder meer de levensmiddelen- en bio-ethanolindustrie. Inmiddels gaat het om circa 9,7 miljoen ton. Voorbeelden hiervan zijn gries dat ontstaat bij de productie van broodmeel en pasta, bierbostel dat overblijft bij het bierbouwproces, tarwegistconcentraat wat overblijft bij de productie van graanalcohol en DDGS als co-product uit de bio-ethanolindustrie.

Koekjes

Ook overtollige voedingsmiddelen als koekjes, brood en snoeprepen vinden hun weg naar de diervoederindustrie. Het aandeel van alternatieve producten in diervoeder loopt op tot twee derde van de gebruikte grondstoffen, afhankelijk van voedertype en diersoort.

'Deze grondstoffen krijgen in de diervoederketen een hoogwaardige bestemming en door het gebruik van deze grondstoffen draagt de diervoederindustrie actief bij aan het sluiten van kringlopen en daarmee aan een circulaire economie', aldus Nevedi.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer