CDA en SGP ontevreden over afhandeling betalingsrechten 2015

CDA en SGP in de Tweede Kamer zijn kritisch over de manier waarop RVO de bezwaren behandelt van boeren tegen de toekenning van betalingsrechten. Jaco Geurts (CDA) en Elbert Dijkgraaf (SGP) hebben een serie schriftelijke vragen gesteld aan staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken

RVO zou 4.500 bezwaren nog niet afgehandeld hebben, zo kwam vorige week in de pers. Beide Kamerleden willen weten of dat bericht klopt. Ook vragen ze naar de bewering dat RVO de afhandelingstermijnen eenzijdig heeft aangepast. Ze betwijfelen of dat juridisch is toegestaan.

Foutieve beschikkingen

Geurts en Dijkgraaf vermoeden dat RVO relatief veel foutieve beschikkingen naar boeren heeft gestuurd. Dat zou blijken uit het feit dat 45 procent van de bezwaren geheel of gedeeltelijk gegrond is verklaard. Ze vragen de staatssecretaris of dat niet te voorkomen was geweest.

Eerder meldde Van Dam aan de Tweede Kamer dat de betalingsrechten 2015 uiterlijk 15 juli 2016 afgehandeld zouden zijn. De twee Kamerleden menen dat dat niet rijmt met het grote aantal nog lopende bezwaren waaruit mogelijk alsnog een betaling voortvloeit. 'Vindt u het rechtvaardig om landbouwers met betalingsrechten zo lang op hun geld over het jaar 2015 te laten wachten', willen ze weten van de staatssecretaris.

In december betalen
Geurts en Dijkgraaf kijken ook vooruit naar de uitbetaling over 2016. In dat verband vragen ze Van Dam wat de planning is voor de uitbetaling in het komende seizoen. Als het aan CDA en SGP ligt wordt het merendeel van de betalingsrechten in decembter aan de ondernemers uitbetaald.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer