Hoogstamboomgaard voortaan geregistreerd als grasland

Hoogstamboomgaarden die bij melkveehouders in gebruik zijn, worden voortaan geregistreerd als grasland. Het ministerie van EZ heeft dat laten weten aan LTO. De organisatie kaartte de kwestie herhaaldelijk aan in Den Haag.

Hoogstamboomgaard+voortaan+geregistreerd+als+grasland
© Twan Wiermans

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) registreerde hoogstamboomgaarden tot nu toe als bouwland. Dat bracht melkveehouders die hun koeien er laten grazen en er gras maaien, in problemen met de derogatie-eis voor het aandeel grasland en met hun mestgebruiksruimte. als bouwland.

De afgelopen tijd is de kwestie door LTO voorgelegd aan het ministerie van EZ. Het leidde er onder meer toe dat ambtenaren een kijkje kwamen nemen in Zuid-Limburg, waar verschillende veehouders hoogstamboomgaarden in gebruik hebben. De veehouders legden daarbij uit hoe de betreffende percelen in de bedrijfsvoering worden ingepast.

Terugwerkende kracht

Dat bleef niet zonder resultaat. EZ heeft bekend gemaakt dat de boomgaarden met terugwerkende kracht tot 2015 worden geregistreerd als grasland. De aanpassing geldt niet alleen Zuid-Limburg, maar voor hoogstamboomgaarden in het hele land.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer