Minder+stroomproductie+van+vuile+zonnepanelen
Nieuws
© eigen foto DLG

Minder stroomproductie van vuile zonnepanelen

Het schoonmaken van zonnepanelen is nodig om de stroomproductie op niveau te houden. Verontreinigde zonnepanelen laten opbrengstverliezen zien van 10 tot 15 procent. Bij extreem veel vuil zelfs tot 30 procent.

Dit blijkt uit nieuwe informatie van de Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft (DLG). Een team heeft gekeken naar diverse soorten vervuiling, schoonmaakproducten, schoonmaakprincipes en reinigingssystemen die op de markt zijn.

Vervuiling van de zonnepanelen komt met name voor in gebieden met een verhoogde hoeveelheid stof en vuil in de lucht. Dan gaat het bijvoorbeeld om gebieden die in de buurt van industrieterreinen, elektriciteitscentrales en langs spoorlijnen liggen.

Organische verbindingen

In het stof bevinden zich organische verbindingen, zoals vetten, koolhydraten en eiwitten, die voor de verontreiniging zorgen. Dat kan ook door minerale residuen van bijvoorbeeld as of roet.

In de buurt van boerderijen zorgen onder andere voer, strooisel en/of gewasresten voor vervuiling. De overheersende windrichting kan bij de vervuiling van de zonnepanelen een grote impact hebben.

Verhitting

Door verhitting van de zonnepanelen door de zon kan het stof zich hechten aan het oppervlak. Regen, sneeuw en wind kunnen de vervuiling verminderen.

Om opbrengstverliezen van 10 tot 15 procent (bij extreem vuil zelfs tot 30 procent) te voorkomen, is reinigen van de zonnepanelen gewenst. De kosteneffectiviteit van deze maatregel is direct gerelateerd aan de kosten van het schoonmaken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer