GS+Groningen+beperkt+melkveehouders
Nieuws
© Persbureau Noordoost

GS Groningen beperkt melkveehouders

Gedeputeerde Staten (GS) van Groningen willen niet dat melkveehouders die flink willen doorgroeien, zich proberen te onttrekken aan het Groninger Verdienmodel (GVM).

Het provinciebestuur heeft een maatregel in voorbereiding die moet voorkomen dat deze boeren naastgelegen bouwkavels benutten om hun bedrijf zo verder te laten groeien dan het GVM-vrije maximum van 2 hectare.

Als het aan GS ligt, kunnen 148 melkveehouders in die provincie in ieder geval een jaar lang niet het bedrijf van hun buurman kopen. Dat is als de naastgelegen bouwkavel op minder dan 50 meter van de eigen boerderij ligt.

4 hectare

Het college is bang dat deze boeren het aanpalende bedrijf gebruiken om buiten het regime van het GVM toch door te groeien naar een bebouwd oppervlak tot maximaal 4 hectare. Dat kan dan zonder te investeren in extra maatregelen op het gebied van milieu en dierenwelzijn en zonder bijvoorbeeld draagvlak te zoeken in de omgeving.

Om dergelijk 'misbruik' te voorkomen wil de provincie een provinciaal inpassingsplan (PIP) opstellen.Totdat dit PIP klaar is, maakt Groningen via een voorbereidingsbesluit niet alleen gesplitste ontwikkeling van een agrarisch bouwperceel onmogelijk, ook bedrijven die op het eigen bouwperceel een uitbreiding boven de 2 hectare willen realiseren en aan het GVM willen voldoen, gaan op slot totdat het inpassingsplan er ligt.

Zwaar middel

LTO Noord is bepaald niet blij met de maatregelen. Volgens provinciaal bestuurder Alma den Hertog is het middel te zwaar. 'Tot nu toe zijn er helemaal geen initiatieven bekend van boeren die het zo willen inrichten. De provincie heeft ook geen zicht op wie mogelijk dergelijke plannen heeft en houdt geen rekening met de juridische gevolgen van het PIP. Zo is er geen sprake van nieuw ruimtebeslag.'

De LTO Noord-bestuurder vindt daarom dat provincie Groningen het anders moet oplossen. 'Als het al zou gebeuren, gaat het om uitzonderingen. Ik vind dat de provincie dan goed moet kijken naar de situatie op zo'n bedrijf en met specifiek beleid moet komen', zegt Den Hertog.

Democratisch

Gedeputeerde Fleur Gräper zegt dat de provincie nu alleen die bedrijven blokkeert die onder het GVM proberen uit te komen. 'Het GVM is er democratisch gekomen en ons besluit is redelijk specifiek. Als bedrijven dat vervelend vinden, is dat voor hun rekening. Wij willen het goed doen.'

Met een provinciaal inpassingsplan wordt de grootst mogelijke uitzondering tot beleid gemaakt. Den Hertog vraagt zich af of dat wel kan. 'Als een bedrijf zich wil ontwikkelen via een legale weg, kun je als overheid niet nee zeggen. Volgens mij heeft de huidige oplossing een erg hoog als-en-wat-dangehalte.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  50 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  70 %
 • Woensdag
  7° / 3°
  40 %
Meer weer