Advocaat: Groninger Verdienmodel wankelt

De juridische houdbaarheid van het Groninger Verdienmodel staat door een uitspraak van de Raad van State (RvS) op losse schroeven. Dat stelt advocaat Paul Bodden van Hekkelman Advocaten en Notarissen.

Advocaat%3A+Groninger+Verdienmodel+wankelt
© Geert Job Sevink

De Raad van State oordeelde over een bestemmingsplanwijziging in de Noord-Brabantse gemeente Reusel-De Mierde. Bestemmingsplannen mogen alleen regels bevatten die ruimtelijk relevant zijn, en geen zaken als dierenwelzijn, brandveiligheid en diergezondheid.

Ook in het Groninger Verdienmodel moeten melkveehouders scoren op dierenwelzijn, dialoog met omgeving en duurzaamheidseisen om te kunnen uitbreiden of bouwen.

Afdwingen

Provincie Groningen was bezig om het Verdienmodel in de verordening te verwerken. Volgens Paul Bodden steekt de RvS hier nu een stokje voor.

'Vrijwillig kan er van alles, maar het afdwingen via de ruimtelijke ordening behoort waarschijnlijk niet meer tot de mogelijkheden', geeft Bodden aan.

Jammer

De uitspraak van de Raad van State loopt de provincie Groningen voor de voeten, reageert gedeputeerde Henk Staghouwer. 'Het is jammer dat de RvS zo stellig is.'

Samen met LTO Noord en de Natuur en Milieufederatie is de provincie bezig om de uitspraak te interpreteren. 'Wij gaan proberen om het model op een goede manier te borgen.'

Staghouwer verwacht volgende week met een reactie te komen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer