Goede+zorg+met+groente+uit+de+streek
Nieuws
© Pierre Mettes

Goede zorg met groente uit de streek

Bloemkool uit Andijk, broccoli uit Oostwoud en witlof uit Breezand. In de keuken van zorginstelling Vrijwaard in Den Helder werkt het team van voedingscoördinator Ivar Borst sinds enkele maanden puur met verse producten uit de streek. Het initiatief vindt op termijn navolging bij nog zeker tien zorginstellingen in de Kop van Noord-Holland.

'Het koken met producten uit de streek is verser, smakelijker en ook duurzamer dan wanneer wordt gewerkt met kant-en-klaarmaaltijden. Dat hebben we inmiddels wel ondervonden', stelt Borst. 'We gooien nu veel minder weg, en de bewoners waarderen de gerechten zeer.'

De goede ervaringen bij Vrijwaard hebben geleid tot het ontwikkelprogramma 'Duurzaam en gezond aan tafel'. Begin deze maand werd het startsein gegeven door de Rabobanken Alkmaar eo, Kop van Noord-Holland en West-Friesland, de stichting Diverzio en agrarische ondernemers in de streek.

'Patiënten en ouderen krijgen goed eten, en boeren een eerlijke prijs', vat woordvoerder Linde Nouws Keij van Diverzo de voordelen samen. 'De grootste winst is dat de zorgorganisaties voedsel niet meer beschouwen als kostenpost, maar zien als medicijn.'

Gezonde korte keten

Parallel hieraan start ook het programma 'Gezonde korte ketens'. Daarbij trekken dertig tot vijftig ondernemers in de agribusiness met elkaar op om de aansluiting te organiseren op de groeiende behoefte in de zorg aan vers, vitaminerijk en eerlijk geproduceerd eten tegen een realistische prijs.

Weer

 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
 • Zondag
  10° / 4°
  70 %
Meer weer