'Dit is meer een verdeel- dan een verdienbegroting'

LTO Nederland is tevreden met de toezegging van het kabinet om in 2017 extra te investeren in het bedrijfsleven. Maar dit moet zeker ook gebeuren in de land- en tuinbouw, stelt voorzitter Albert Jan Maat.

Kan de vlag uit nu de koning heeft gezegd dat de crisis achter ons ligt?

'Zeker niet. Veel boeren- en tuindersgezinnen sappelen om rond te komen. De markten zitten tegen. Daar komen de Russische boycot en de internationale spanningen bij. Kortom, het is bepaald geen vet jaar.

'In die zin vind ik het ook jammer dat het kabinet niet zegt: 'Boeren knokken ervoor. We gaan zorgen dat ze meer concurrerend worden.' Daarom roepen we het kabinet op breed te investeren in de economie en boeren en tuinders meer financiële ruimte te bieden om in verduurzaming te kunnen investeren. Deze begroting heeft dan ook veel meer het karakter van een verdeelbegroting dan een verdienbegroting.'

Mist u de termen 'land- en tuinbouw' en 'voedsel' in de troonrede?

'Ja, zeker als je ziet wat de land- en tuinbouw betekent voor onze economie en samenleving. Ten eerste omdat we met afstand de grootste exporteur van Nederland zijn. Ten tweede omdat we de klimaatdoelen van 2020 al hebben gehaald. Ten derde omdat we al 45 procent van de duurzame energie leveren. Dat zijn dan ook de redenen dat LTO wil dat er na de komende verkiezingen in maart een ministerie van Voedsel, Natuur en Platteland komt.'

Leest u dat 'extra ínvesteren' terug in de plannen van het kabinet?

'Het zijn nog meer woorden dan daden. Ook staat het schrappen van de btw-regeling voor de landbouw in schril contrast met deze bewering. Deze lastenverzwaring moet leiden tot lastenverlichting. Zorg dat het geld weer geïnvesteerd wordt in de sector, bijvoorbeeld in een verlaging van de NVWA-tarieven.'

U hamert al langer op een gelijk speelveld. Komt daar iets van terecht?

'We verwelkomen het voorstel om de mededingingswetgeving te verruimen, zodat duurzame samenwerkingsvormen in de keten kunnen ontstaan. En om dat op een goede manier te organiseren, zonder dat je weer een tik krijgt van de ACM.'

Ook presenteert het kabinet een voedselagenda. Hoe kijkt u daartegenaan?

'Positief. De essentie is dat mensen van jongs af aan weten waar voedsel vandaan komt en hoe het wordt geproduceerd. Prima, omdat consumenten dan meer genegen zijn een eerlijke prijs voor voedsel te betalen.

'Wel is het onbegrijpelijk dat hiervoor 15 miljoen euro gezocht wordt bij bestaande innovatiegelden voor onder meer een duurzame veehouderij. Daar gaan we zeker nog de discussie over aan.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer